۴ . مسجد الحرام

۲۱۲.تاريخ اليعقوبىـ به نقل از سعد بن ابى وقّاص ، در بيان حجّة الوداع ـ :پيامبر صلى الله عليه و آله براى عمره حجّ تمتّع ، مُحرم شد... و در محلّ زمزم ، توقّف كرد و به ربيعة بن اُميّة بن خَلَف ـ كه كودك بود ـ دستور داد زير سينه اُشتر ايشان بِايستد و به او فرمود: «اى ربيعه! بگو: اى مردم! پيامبر خدا مى گويد: شايد شما ديگر مرا در چنين حالى نبينيد. چنين موقعيتى را در يابيد. آيا مى دانيد اين جا ، چه شهرى است؟ آيا مى دانيد اين ماه ، چه ماهى است؟ آيا مى دانيد امروز ، چه روزى است؟».
مردم گفتند: آرى! شهر حرام و ماه حرام و روز حرام است.
پيامبر صلى الله عليه و آله فرمود: «پس خداوند ، خون ها و اموال شما را همانند حرمت اين شهرتان و حرمت اين ماهتان و حرمت اين روزتان ، بر شما حرام [و محترم] قرار داد. هان! آيا ابلاغ كردم؟».
همگى گفتند: آرى.
ايشان فرمود: «بار خدايا! گواه باش...».
سپس فرمود: «مبادا پس از من ، به كفر و گم راهى باز گرديد و برخى بر گرده برخى ديگر سوار شوند. من در ميان شما چيزى بر جاى مى گذارم كه اگر به آن تمسّك جوييد ، هرگز گم راه نمى شويد: كتاب خدا و عترتم [يعنى] اهل بيتم. هان! آيا ابلاغ كردم؟».
همگى گفتند: آرى.
پيامبر صلى الله عليه و آله فرمود: «بار خدايا! گواه باش».
سپس فرمود: «شما مسئوليد . ۱ پس حاضرانِ شما به غايبان برسانند».

1.يعنى: از شما در باره اين دو يادگارم ، سؤال و بازخواست خواهد شد.

۴ . المَسجِدُ الحَرامُ

۲۱۲.تاريخ اليعقوبي عن سعد بن أبي وقّاص ـ في بَيانِ حَجَّةِ النَّبيِّ صلى الله عليه و آله وهي حَجَّةُ الوَداعِ ـ :أهَلَّ رَسولُ اللّهِ صلى الله عليه و آله مُتَمَتِّعا بِالعُمرَةِ إلَى الحَجِّ ... ووَقَفَ عِندَ زَمزَمَ ، وأمرَ رَبيعَةَ بنَ اُمَيَّةَ بنِ خَلَفٍ فَوَقَفَ تَحتَ صَدرِ راحِلَتِهِ ـ وكانَ صَبِيّا ـ فَقالَ : يا رَبيعَةُ ، قُل : يا أيُّهَا النّاسُ ، إنَّ رَسولَ اللّهِ يَقولُ : لَعَلَّكُم لا تَلقَونَني عَلى مِثلِ حالي هذِهِ وعَلَيكُم هذا ، هَل تَدرونَ أيُّ بَلَدِ هذا ؟ وهَل تَدرونَ أيُّ شَهرٍ هذا ؟ وهَل تَدرونَ أيُّ يَومٍ هذا ؟ فَقالَ النّاسُ : نَعَم ! هذَا البَلَدُ الحَرامُ وَالشَّهرُ الحَرامُ واليَومُ الحَرامُ .
قالَ : فإِنَّ اللّهَ حَرَّمَ عَلَيكُم دِماءَكُم وأموالَكُم كَحُرمَةِ بَلَدِكُم هذا ، وكَحُرمَةِ شَهرِكُم هذا ، وكَحُرمَةِ يَومِكُم هذا ، ألا هَل بَلَّغتُ ؟ قالوا : نَعَم ، قالَ : اللّهُمَّ اشهَد ... .
ثُمَّ قالَ : لا تَرجِعوا بَعدي كُفّارا مُضِلّينَ يَملِكُ بَعضُكُم رِقابَ بَعضٍ ، إنّي قَد خَلَّفتُ فيكُم ما إن تَمَسَّكتُم بِهِ لَن تَضِلّوا : كِتابَ اللّهِ ، وعِترَتي أهلَ بَيتي ، ألا هَل بَلَّغتُ ؟ قالوا : نَعَم ! قالَ : اللّهُمَّ اشهَد .
ثُمَّ قالَ : إنَّكُم مَسؤولونَ ، فَليُبَلِّغِ الشَّاهِدُ مِنكُمُ الغائِبَ . ۱

1.تاريخ اليعقوبي : ج ۲ ص ۱۰۹ ـ ۱۱۲ .

محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری: جمعی از پژوهشگران