دانشنامه قرآن و حديث 9

۳۰.كفاية الأثرـ به نقل از جابر ـ :در خانه امّ سلمه خدمت پيامبر صلى الله عليه و آله بودم كه خداوند ، اين آيه را نازل فرمود : «خداوند، خواسته است پليدى را تنها از شما اهل بيت بزدايد و شما را كاملاً پاكيزه گرداند» . پس پيامبر صلى الله عليه و آله ، حسن و حسين و فاطمه عليهم السلام را فرا خواند و آنها را در برابر خود نشاند و على عليه السلام را نيز فرا خواند و پشت سر خود نشاند و فرمود : «بار خدايا! اينان، اهل بيت من اند . پس هر گونه پليدى را از آنها دور كن و كاملاً پاكشان گردان» .
امّ سلمه گفت : آيا من هم با ايشان هستم ، اى پيامبر خدا؟
پيامبر صلى الله عليه و آله به او فرمود : «تو در راه راست هستى» .
گفتم : اى پيامبر خدا! خداوند، اين خاندان پاك و نسل مبارك را با دور كردن پليدى از ايشان، نواخته است .
فرمود : «اى جابر! زيرا آنها خاندان من و از گوشت و خون من اند . برادرم، سَرور اوصياست و دو فرزندم، بهترين نوادگان اند و دخترم ، بانوى زنان و مهدى از ماست» .

۱ / ۲ ـ ۹

زيد بن ارقم

۳۱.صحيح مسلمـ به نقل از يزيد بن حيّان ـ :نزد او (زيد بن ارقم) رفتيم و گفتيم : تو خير را ديدى . همراه پيامبر صلى الله عليه و آله بودى ، و پشت سر او نماز گزاردى ...! [سپس بعضى از او خواستند كه حديثى از پيامبر خدا صلى الله عليه و آله روايت كند . زيد براى آنان حديث ثقلين را روايت كرد كه : «من در ميان شما دو چيز گران بها به يادگار مى نهم : كتاب خدا ...»] . گفتيم : اهل بيت او چه كسانى اند؟ زنانش اند؟
گفت : نه ، به خدا سوگند ! اى بسا زن ، چند صباحى با مرد زندگى مى كند و سپس مرد، او را طلاق مى دهد و او به سوى پدر و قومش باز مى گردد . اهل بيت او (پيامبر خدا) ريشه اويند و گروه او كسانى اند كه پس از او صدقه بر آنها نارواست .

دانشنامه قرآن و حديث 9

۳۰.كفاية الأثر عن جابر :كُنتُ عِندَ النَّبِيِّ صلى الله عليه و آله في بَيتِ اُمِّ سَلَمَةَ ، فَأَنزَلَ اللّهُ هذِهِ الآيَةَ : «إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا» ، فَدَعَا النَّبِيُّ صلى الله عليه و آله بِالحَسَنِ وَالحُسَينِ وفاطِمَةَ عليهم السلام وأجلَسَهُم بَينَ يَدَيهِ ، فَدَعا عَلِيّا عليه السلام فَأَجلَسَهُ خَلفَ ظَهرِهِ ، وقالَ :
اللّهُمَّ هؤُلاءِ أهلُ بَيتي ، فَأَذهِب عَنهُمُ الرِّجسَ وطَهِّرهُم تَطهيرا . فَقالَت اُمُّ سَلَمَةَ : وأنَا مَعَهُم يا رَسولَ اللّهِ ؟ فَقالَ لَها : إنَّكِ عَلى ۱
خَيرٍ .
فَقُلتُ : يا رَسولَ اللّهِ ، لَقَد أكرَمَ اللّهُ هذِهِ العِترَةَ الطّاهِرَةَ وَالذُّرِّيَةَ المُبارَكَةَ بِذَهابِ الرِّجسِ عَنهُم .
قالَ : يا جابِرُ ، لِأَنَّهُم عِترَتي مِن لَحمي ودَمي ، فَأَخي سَيِّدُ الأَوصِياءِ ، وَابنَيَّ خَيرُ الأَسباطِ ، وَابنَتي سَيِّدَةُ النِّسوانِ ، ومِنَّا المَهدِيُّ . ۲

۱ / ۲ ـ ۹

زَيدُ بنُ أرقَمَ

۳۱.صحيح مسلم عن يزيد بن حيّان عن زيد بن أرقم ، قال :دَخَلنا عَلَيهِ فَقُلنا لَهُ : لَقَد : رَأيتَ خَيرا ؛ لَقد صاحَبتَ رَسولَ اللّهِ صلى الله عليه و آله وصَلَّيتَ خَلفَهُ ... [ثُمّ سَأَلوه أن يَروي لَهُم حَديثا عَن رَسولِ اللّه صلى الله عليه و آله ، فَرَوى لَهُم حَديثَ الثّقَلَينِ : «ألا وإنّي تارِكٌ فيكُم ثَقَلَين ؛ أحَدُهما كِتابُ اللّه ...] ۳ وفيه : فَقُلنا : مَن أهلُ بَيتِهِ ؟ نِساؤُهُ ؟ قالَ : لا ، وايمُ اللّهِ ! إنَّ المَرأَةَ تَكونُ مَعَ الرَّجُلِ العَصرَ مِنَ الدَّهرِ ، ثُمَّ يُطَلِّقُها فَتَرجِعُ إلى أبيها وقَومِها . أهلُ بَيتِهِ أصلُهُ ، وعَصَبَتُهُ الَّذينَ حُرِمُوا الصَّدَقةَ بَعدَهُ . ۴

1.إلى (خ ل) .

2.كفاية الأثر : ص ۶۶ ، بحار الأنوار : ج ۳۶ ص ۳۰۸ ح ۱۴۷ .

3.ما بين المعقوفين إضافة توضيحيّة منّا .

4.صحيح مسلم : ج ۴ ص ۱۸۷۴ ح ۳۷ ، المعجم الكبير : ج ۵ ص ۱۸۲ ح ۵۰۲۶ ، تاريخ دمشق : ج ۴۱ ص ۱۹ ح ۸۱۹۴ ؛ العمدة : ص ۹۹ ح ۱۳۱ ، الصراط المستقيم : ج ۱ ص ۱۸۵ نحوه ، بحار الأنوار : ج ۳۵ ص ۲۳۰ .

محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری: جمعی از پژوهشگران