دانشنامه قرآن و حديث 9

۲۸.المناقب، ابن شهرآشوبـ به نقل از ابو هريره و ثوبان ـ :پيامبر صلى الله عليه و آله ، مسافرت خود را با ديدن فاطمه عليهاالسلامآغاز مى نمود و با ديدن او به پايان مى برد . يك بار ، فاطمه عليهاالسلام براى آمدن پدر و همسرش پرده اى از كسايى خيبرى آويخت . چون پيامبر صلى الله عليه و آله آن را ديد ، از آن روى بر تافت و خشم در چهره او پديدار شد، به گونه اى كه كنار منبر نشست . فاطمه گردنبند و دو گوشواره و دستبندهاى خود و آن پرده را كند و آنها را نزد پدرش فرستاد و گفت : اينها را در راه خدا صرف كن .
چون پيكْ نزد پيامبر صلى الله عليه و آله آمد ، ايشان سه بار فرمود : «پدرش فداى او باد! خاندان محمّد ، كجا و دنيا كجا! آنها براى آخرت آفريده شده اند و دنيا براى ديگران آفريده شده است» .

۱ / ۲ ـ ۸

جابر بن عبد اللّه

۲۹.شواهد التنزيلـ به نقل از جابر ـ :پيامبر خدا صلى الله عليه و آله ، على و دو فرزندش و فاطمه عليهم السلام را فرا خواند و جامه خود بر ايشان پوشاند و فرمود : «بار خدايا! اينان ، خاندان من اند . اينان، خاندان من اند» .

دانشنامه قرآن و حديث 9

۲۸.المناقب لابن شهر آشوب عن أبي هريرة وثوبان :كانَ النَّبِيُّ يَبدَأُ في سَفَرِهِ بِفاطِمَةَ عليهاالسلامويَختِمُ بِها ، فَجَعَلَت وَقتا سِترا مِن كِساءٍ خَيبَرِيَّةٍ لِقُدومِ أبيها وزَوجِها ، فَلَمّا رَآهُ النَّبِيُّ صلى الله عليه و آله تَجاوَزَ عَنها ، وقَد عُرِفَ الغَضَبُ في وَجهِهِ حَتّى جَلَسَ عِندَ المِنبَرِ ، فَنَزَعَت قِلادَتَها وقُرطَيها ومُسكَتَيها ۱ ، ونَزَعَتِ السِّترَ ، فَبَعَثَت بِهِ إلى أبيها وقالَت : اِجعَل هذا في سَبيلِ اللّهِ .
فَلَمّا أتاهُ قالَ صلى الله عليه و آله : قَد فَعَلَت ، فِداها أبوها ـ ثَلاثَ مَرّاتٍ ـ ما لِالِ مُحَمَّدٍ ولِلدُّنيا؟! فَإِنَّهُم خُلِقوا لِلآخِرَةِ ، وخُلِقَتِ الدُّنيا لِغَيرِهِم . ۲

۱ / ۲ ـ ۸

جابِرُ بنُ عَبدِ اللّهِ

۲۹.شواهد التنزيل عن جابر :إنَّ رَسولَ اللّهِ صلى الله عليه و آله دَعا عَلِيّا وَابنَيهِ وفاطِمَةَ عليهم السلام فَأَلبَسَهُم مِن ثَوبِهِ ، ثُمَّ قالَ :
اللّهُمَّ هؤُلاءِ أهلي ، هؤُلاءِ أهلي . ۳

1.المُسكة : واحدة المسك ، وهي الأساور والخلاخيل من القرون أو العاج ونحوها (المعجم الوسيط : ج ۲ ص ۸۶۹ «مسك») .

2.المناقب لابن شهرآشوب : ج ۳ ص ۳۴۳ ، بحار الأنوار : ج ۴۳ ص ۸۶ ح ۸ .

3.شواهد التنزيل : ج ۲ ص ۲۸ ح ۶۴۷ و ص ۲۹ ح ۶۴۸ ؛ مجمع البيان : ج ۸ ص ۵۶۰ .

محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری: جمعی از پژوهشگران