حديث‏

۲۷۶.امام على عليه السلام: اين ستارگان آسمان نيز شهرهايى همانند شهرهاى موجود در زمين دارند، و هر شهرى ، به ستونى از نور ، بسته شده است كه طول آن ستون در آسمان ، به مسافت دويست و پنجاه سال مى‏رسد .

ح - وسايل نقليه جديد

قرآن‏

(و چارپايان را براى شما آفريد. در آنها براى شما ، [ وسيله ] گرما و سودهايى است و از آنها مى‏خوريد، و در آنها براى شما زيبايى است، آن گاه كه [ آنها را ]از چراگاه بر مى‏گردانيد، و هنگامى كه [ آنها را ]به چراگاه مى‏بريد، و بارهاى شما را به شهرى مى‏برند كه جز با به مشقّت افتادن بدن‏ها ، بِدان نمى‏توانستيد برسيد. قطعاً پروردگار شما ، رئوف و مهربان است. و اسبان و استران و خران را [ آفريد ] تا بر آنها سوار شويد و [ براى شما ] تجمّلى باشد ، و آنچه را نمى‏دانيد ، مى‏آفريند)

۵ / ۲ - ۳

پيشگويى رُخدادهاى آينده‏

الف - پيروز شدن روميان و شاد شدن مؤمنان‏

قرآن‏

(الف. لام. ميم ! روميان ، در نزديك‏ترين سرزمين، شكست خوردند ؛ ولى پس از شكستشان، به زودى در اندى سال ، پيروز خواهند گرديد. [ فرجامِ ] كار در گذشته و آينده ، از آنِ خداست، و در آن روز است كه مؤمنان ، از يارى خدا ، شاد مى‏گردند. هر كه را بخواهد ، يارى مى‏كند، و اوست شكست‏ناپذيرِ مهربان. وعده خداست. خدا ، وعده‏اش را خلاف نمى‏كند؛ ولى بيشتر مردم نمى‏دانند)

الحديث‏

۲۷۶.الإمام عليّ عليه السلام : لِهذِهِ النُّجومُ الَّتي فِي السَّماءِ مَدايِنُ مِثلُ المَدايِنِ الَّتي فِي الأَرضِ ، مَربوطَةٌ كُلُّ مَدينَةٍ بِعَمودٍ مِن نورٍ ، طولُ ذلِكَ العَمودِ فِي السَّماءِ مَسيرَةُ مِئَتَينِ وخَمسينَ سَنَةً. ۱

ح - وَسائِطُ النَّقلِ الحَديثَةُ

(وَ الْأَنْعَمَ خَلَقَهَا لَكُمْ فِيهَا دِفْ‏ءٌ وَ مَنَفِعُ وَمِنْهَا تَأْكُلُونَ * وَ لَكُمْ فِيهَا جَمَالٌ حِينَ تُرِيحُونَ وَ حِينَ تَسْرَحُونَ * وَ تَحْمِلُ أَثْقَالَكُمْ إِلَى‏ بَلَدٍ لَّمْ تَكُونُواْ بَلِغِيهِ إِلَّا بِشِقِ‏ّ الْأَنفُسِ إِنَّ رَبَّكُمْ لَرَءُوفٌ رَّحِيمٌ * وَ الْخَيْلَ وَ الْبِغَالَ وَالْحَمِيرَ لِتَرْكَبُوهَا وَ زِينَةً وَ يَخْلُقُ مَا لَا تَعْلَمُونَ )۲ . ۳

۵ / ۲ - ۳

التَّنَبُّؤُ بِالحَوادِثِ المُستَقبَلةِ

الف - غَلَبَةُ الرّومِ و فَرَحُ المُؤمِنينَ‏

الكتاب‏

(الم * غُلِبَتِ الرُّومُ * فِى أَدْنَى الْأَرْضِ وَ هُم مِّن بَعْدِ غَلَبِهِمْ سَيَغْلِبُونَ * فِى بِضْعِ سِنِينَ لِلَّهِ الْأَمْرُ مِن قَبْلُ وَ مِن بَعْدُ وَ يَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ * بِنَصْرِ اللَّهِ يَنصُرُ مَن يَشَاءُ وَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ * وَعْدَ اللَّهِ لَا يُخْلِفُ اللَّهُ وَعْدَهُ وَ لَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ ). ۴

1.تفسير القمّي : ج ۲ ص ۲۱۸ عن الإمام الصادق عليه السلام ، مجمع البحرين : ج ۳ ص ۱۶۰۴ و فيه «بعمودين» بدل «بعمود» ، بحار الأنوار : ج ۵۸ ص ۹۱ .

2.النحل : ۵ - ۸ .

3.گفتنى است كه از ذيل آيه : (وَ يَخْلُقُ مَا لَا تَعْلَمُونَ ؛ مى‏آفريند آنچه را نمى‏دانيد) (نحل : آيه ۸) استفاده مى‏شود كه قرآن ، بيش از چهارده قرن پيش ، پيدايش وسايلى را كه اخيراً براى حمل و نقل پديد آمده‏اند و نيز وسايلى را كه امكان پديد آمدن آنها در آينده وجود دارد ، اجمالاً پيشگويى كرده است ؛ زيرا همه وسايل جديدى كه در اثر تلاش دانشمندان پديد آمده‏اند و خواهند آمد ، در واقع ، محصول يك سلسله قوانين ثابت و سنّت‏هاى تكوينى نظام آفرينش اند . تنها كارى كه دانشمندان انجام داده‏اند ، آن قوانين را كشف كرده و به كار گرفته‏اند . به همين جهت در آيه ديگر ، كشتى - كه يك پديده صنعتى است - ، با چارپايان - كه پديده‏اى طبيعى اند - در يك رديف قرار گرفته و مستند به آفريدگار جهان شده است : (وَ جَعَلَ لَكُم مِّنَ الْفُلْكِ وَ الْأَنْعَمِ مَا تَرْكَبُونَ ؛ [خداوند ، ]براى شما از كشتى و چارپايان ، وسيله سوارى قرار داد) (زخرف : آيه ۱۲) و در آيه ديگر آمده : (وَ خَلَقْنَا لَهُم مِّن مِّثْلِهِ مَا يَرْكَبُونَ ؛ و براى آنها مانند آن (كشتى) ، مركب‏هايى آفريديم) (يس : آيه ۴۲) .

4.الروم : ۱ - ۶ .

دارالحدیث