شناخت‌نامه قرآن برپايه قرآن و حديث ج1 صفحه 7

درآمد

قرآن كريم ، كامل‏ترين كتاب آسمانى است كه بر قلب مبارك پيامبر خاتم صلى اللَّه عليه و آله فرود آمد ، و او ، آن را به عنوان سنگين‏ترين امانت، در كنار اهل بيت عليهم السلام، به امّت سپرد تا بدين وسيله ، جهانيان، تا دامنه قيامت، به راه درست زندگى هدايت شوند و دردهاى بى درمان خود را درمان كنند و به قلّه كمالات مادّى و معنوى ، و دنيوى و اخروى ، دست يابند .

برجسته ‏ترين ويژگى‏هاى قرآن‏

قرآن، ويژگى‏هاى فراوانى دارد ۱ كه هر يك به طور مستقل، حاكى از جايگاه رفيع اين كتاب در ميان كتب آسمانى و نيز نقش بى بديل آن در سازندگى جامعه مطلوب انسانى است؛ ولى برجسته‏ ترين ويژگى‏هاى قرآن را مى‏توان در شش عنوان خلاصه كرد :

۱. اصالت‏

قرآن كريم، اصلى‏ترين منبع دينى و سرچشمه اصيل معارف اعتقادى، اخلاقى و عملى اسلام است؛ زيرا:

1.براى آشنايى تفصيلى با ويژگى‏هاى قرآن، ر.ك: ج ۳ ص ۲۱ (بخش سوم / فصل دوم: ويژگى‏هاى معنوى قرآن) .

شناخت‌نامه قرآن برپايه قرآن و حديث ج1 صفحه 8

۱. اين كتاب آسمانى، معجزه جاويد پيامبر خاتم صلى اللَّه عليه و آله و معتبرترين سند رسالت ايشان و بلكه همه انبياى الهى است؛
۲. اصلى‏ترين دليل حُجّيت سنّت، قرآن است؛
۳. معارفى كه از پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله و يا اهل بيت ايشان صادر شده‏اند، ريشه در قرآن دارند. ۱
۴. قرآن، معيار تشخيص صحت گزارش‏هاى حاكى از سنّت پيامبر صلى اللَّه عليه و آله و اهل بيت عليهم السلام است. بر همين اساس ، پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله در حديث متواتر ثقلين ، قرآن را بزرگ‏ترين امانت رسالت و «ثقل اكبر» ناميده است .

۲. تحريف‏ناپذيرى‏

دومين ويژگى قرآن، آن است كه در طول زمان، دستْ‏خوشِ دگرگونى و تغيير (از قبيل افزودنى يا كاستنى) نشده است. نازل كننده اين كتاب، خود، بدين موضوع، گواهى داده است:
(إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَ إِنَّا لَهُ لَحَفِظُونَ . ۲
ماييم كه ذكر (قرآن) را نازل كرديم و ما نيز نگهبان آن خواهيم بود)
.
تاريخ مسلمانان و تلاش‏هاى صورت گرفته در حفظ، كتابت و قرائت قرآن كريم و ديگر دلايل مصونيت قرآن از تحريف - كه در اين شناخت‏نامه به تفصيل آمده‏اند - ۳ نيز بر اين موضوع ، شهادت مى‏دهند.

1.ر.ك: دانش‏نامه قرآن و حديث: ج ۱۰ ص ۷ (فصل چهارم: دانش اهل بيت عليهم السلام / ويژگى‏هاى علمى اهل بيت عليهم السلام) ، ص ۳۹ (درهاى علوم اهل بيت عليهم السلام) و ص ۷۵ (سرچشمه‏هاى علوم اهل بيت عليهم السلام).

2.حجر: آيه ۹.

3.ر . ك : ص ۳۱۳ (بخش يكم / فصل چهارم : نگاه داشتن قرآن از تحريف) .