گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام

فتور نعمان بن بشير، فرماندار كوفه احساس خطر كردند ، به شام نامه نوشتند و زمينه را براى عزل نعمان و فرمان‏روايى ابن زياد ، فراهم ساختند .
گفته شده كه رؤسا و مُتنفّذان قبايل كوفه، از اين حزب بوده‏اند و اين امر ، خود ، باعث گرايش بسيارى از مردم به اين سو مى‏شده است .۱

۳ . خوارج‏

على رغم سركوب خوارج در جنگ نهروان ، سياست‏هاى غير اسلامى معاويه باعث شد كه خوارج كوفه ، در زمان او، قدرت بگيرند . آنان در سال ۴۳ ق ، در دوران فرمان‏روايى مغيرة بن شعبه بر كوفه ، به رهبرى مُستَورِد قيام كردند ؛ ولى كارشان به شكست انجاميد . زياد بن ابيه نيز پس از به عهده گرفتن فرماندارى كوفه در سال ۵۰ ق ، نقش مهمّى در سركوب آنها داشت . پس از مرگ زياد (سال ۵۳ ق) ، خوارج كوفه به رهبرى حيّان بن ظبيان ، در سال ۵۸ ق ، قيامى ديگر ترتيب دادند و اين بار ، ابن زياد ، پس از به عهده گرفتن زمام امور كوفه ، به سركوب آنها پرداخت .
بنا بر اين ، با توجّه به درگيرى خوارج با اُمَويان ، شايد بتوان گفت كه آنان در جريان نهضت حسينى ، با هيچ يك از دو طرف ، همكارى نكرده‏اند .

۴ . افراد بى‏اعتنا و دَمْ‏دَمى مِزاج‏

بخش قابل توجّهى از جوامع مختلف را كسانى تشكيل مى‏دهند كه يا همه حوادث اجتماعى را بى‏اهميّت مى‏شمارند و يا هر روز ، به رنگى در مى‏آيند . در كوفه نيز طبعاً جمعى بودند كه نه به اهل بيت عليهم السلام علاقه داشتند و نه هوادار بنى اميّه بودند ؛ بلكه هوادار شكم و شهوتِ خويش بودند و هر كس مى‏توانست زندگى آنان را تأمين كند ، از او پيروى مى‏كردند .

1.ر . ك : بازتاب تفكّر عثمانى در واقعه كربلا : ص ۳۱ و ۷۸ و ۱۱۹ و ۱۸۶ .

دو . جامعه كوفه از نظر اعتقادى‏

از نظر اعتقادى ، جامعه آن روز كوفه را مى‏توان به دو بخش مسلمان و غير مسلمان، تقسيم كرد . بخش غير مسلمان كوفه ، عبارت بودند از : مسيحيان عرب از «بنى تَغلِب» ، مسيحيان نَجران ، مسيحيان نَبْطى ، يهوديانى كه در زمان عمر از شبه جزيره عربستان رانده شده بودند ، و زردشتيان ايرانى . اين بخش، در مجموع ، قسمت ناچيزى از كلّ جمعيّت كوفه بودند .

سه . جامعه كوفه از نظر سياسى‏

بخش مسلمان كوفه را، از نظر سياسى ، مى‏توان به چهار دسته تقسيم كرد :

۱ . هواداران اهل بيت عليهم السلام‏

پيش از اين ، اشاره كرديم كه در عصر نهضت حسينى ، كوفه، كانون هواداران اهل بيت عليهم السلام بود ؛ ولى اين سخن، بدان معنا نيست كه همه كسانى كه به اهل بيت عليهم السلام اظهار ارادت مى‏كردند ، پيروان راستين آنها و «شيعه» به مفهوم حقيقى اين كلمه بودند ؛ بلكه هواداران اهل بيت عليهم السلام و مدّعيان تشيّع در آن دوران ، به چند دسته تقسيم مى‏شدند كه در ادامه همين فصل ، توضيح خواهيم داد .

۲ . هواداران بنى اميّه‏

هواداران بنى اميّه ، بخش قابل توجّهى از مردم كوفه را تشكيل مى‏دادند . در آن دوران كه بيست سال از حكومت اُمَويان در كوفه مى‏گذشت ، افراد بسيارى جذب آنها شده بودند . هواداران بنى‏اميّه در كوفه ، از تشكّل و سازماندهى نيرومندى برخوردار بودند . افرادى مانند عمرو بن حَجّاج زبيدى ، يزيد بن حرث ، عمرو بن حُرَيث ، عبد اللَّه بن مسلم ، عمارة بن عقبه ، عمر بن سعد و مسلم بن عمرو باهِلى ، از سران آنان به شمار مى‏رفتند و همين‏ها بودند كه وقتى از پيشرفت كار مسلم بن عقيل و ضعف و

محمّد محمّدى رى‏ شهرى، تلخیص: مرتضی خوش‌نصیب