95
گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام

( ۴ )

جامعه‏شناسى كوفه‏

در ارزيابى سفر امام حسين عليه السلام به كوفه و نهضت كوفيان ، افزون بر آنچه گذشت ، جامعه‏شناسى كوفه را نيز بايد بررسى كرد . كوفه آن روزگار، از زواياى گوناگون ، قابل ارزيابى است؛ چرا كه شهرى متنوّع و چند گونه بوده است :

يك . جامعه كوفه از نظر نژادى‏۱

جامعه كوفه را از نظر نژادى ، مى‏توان به دو بخش عرب و غيرعرب، تقسيم كرد . بيشتر مردم عربِ ساكن كوفه ، قبايلى بودند كه با آغاز فتوحات اسلامى در ايران ، از شبه جزيره عربستان، به قصد شركت در جنگ ، به سمت عراق، كوچ كردند و سرانجام، پس از پايان فتوحات ، در كوفه و بصره، مسكن گزيدند .
بخش ديگرى از عرب‏هاى ساكن كوفه را قبايلى مانند بنى تَغلِب تشكيل مى‏دادند كه پيش از اسلام ، در عراق، سكونت گزيده بودند و پيوسته با ايرانيان در جنگ بودند . اينان، با آغاز فتوحات اسلامى ، به مسلمانان پيوستند و آنها را در فتوحات ، يارى دادند . سپس بخشى از آنها در شهرهاى تازه تأسيس اسلامى ، سُكنا يافتند .
مردمان غير عرب كوفه - كه اندكى از جمعيّت آن را تشكيل مى‏دادند - ، شامل گروه‏هايى همچون مَوالى ،۲ سُريانى‏ها۳ و نَبْطى‏ها۴ بودند .

1.ر.ك: حياة الإمام الحسين عليه السلام، قَرَشى : ج ۲ ص ۴۳۳ .

2.منظور از مَوالى ، مسلمانان غير عرب (مانند : ايرانيان ، رومى‏ها و تركان) هستند (تاريخ تمدّن اسلامى ، جرجى زيدان : ص ۶۸۶) .

3.سُريانى‏ها ، كسانى بودند كه به زبانى سريانى سخن مى‏گفتند . آنان، امروزه مسيحى اند و در سوريه و شمال بين النهرين زندگى مى‏كنند (المنجد : ص ۳۵۴ «السُّريان») .

4.نَبْطى‏ها ، طايفه‏اى از عرب بودند كه داخل عجم‏ها و روميان شده بودند و نسبشان با آنان درآميخته بود و فرهنگ و زبانشان را از دست داده بودند (مجمع البحرين : ج ۳ ص ۱۷۴۶) .


گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام
94

اكنون بايد ديد كه: چرا در فرصت كوتاهى پس از آمدن ابن زياد به كوفه ، به طور كلّى، ورق برگشت و فضاى عمومى كوفه ، در جهت خواستِ حكومت يزيد قرار گرفت؟ به سخن ديگر ، جامعه كوفه در كنار آن ويژگى‏هاى مثبت ، چه خصوصيّات ديگرى داشت كه يك روز، فضاى عمومى آن در جهت خواستِ امام حسين عليه السلام بود و روز ديگر، در جهت خواست يزيد؟ و آيا اين رويكردِ مردم كوفه را مى‏توان به حساب شيعيان گذاشت؟
براى پاسخ دادن به اين پرسش‏ها ، جامعه‏شناسى و روان‏شناسى مردم كوفه و شناخت نظام ادارى و اقتصادى حاكم بر اين شهر ، ضرورى است . در بخش‏هاى آينده ، به تبيين اين مسائل خواهيم پرداخت و پس از آن ، مهم‏ترين عوامل شكست نهضت كوفه را بررسى خواهيم كرد .

  • نام منبع :
    گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدى رى‏ شهرى، تلخیص: مرتضی خوش‌نصیب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 31069
صفحه از 1088
پرینت  ارسال به