آن گاه به سوى دشمن برخاست و به شهادت رسيد. درود خدا بر او باد!۱

تاريخ بيرون رفتن امام عليه السلام از مكّه‏

۲۲۱.تهذيب الأحكام - به نقل از ابراهيم بن عمر يمانى ، از امام صادق عليه السلام - : حسين بن على عليه السلام روز تَروِيَه به سوى عراق حركت كرد . او به قصد عمره ، وارد مكّه شده بود.۲

۲۲۲.الكافى - به نقل از معاوية بن عمّار ، از امام صادق عليه السلام - : حسين بن على عليه السلام در ذى حجّه ، عمره گزارد و در روز تَرويه به عراق رفت، در حالى كه مردم به مِنا مى‏رفتند.۳

1.إنَّ الحُسَينَ بنَ عَلِيٍّ عليه السلام خَطَبَ أصحابَهُ ، فَحَمِدَ اللَّهَ وأثنى‏ عَلَيهِ ، ثُمَّ قالَ : أيُّهَا النّاسُ ! خُطَّ المَوتُ عَلى‏ بَني آدَمَ كَخَطِّ القِلادَةِ عَلى‏ جيدِ الفَتاةِ ، ما أولَعَني بِالشَّوقِ إلى‏ أسلافِي اشتِياقَ يَعقوبَ عليه السلام إلى‏ يوسُفَ وأخيهِ ، وإنَّ لي مَصرَعاً أنَا لاقيهِ ، كَأَنّي أنظُرُ إلى‏ أوصالي تُقَطِّعُها وُحوشُ الفَلَواتِ غبراً وعفراً ، قَد مَلَأَت مِنّي أكراشَها ، رِضَى اللَّهِ رِضانا أهلَ البَيتِ ، نَصبِرُ عَلى‏ بَلائِهِ لِيُوَفِّيَنا اُجورَ الصّابِرينَ ، ولَن تَشُذَّ عَن رَسولِ اللَّهِ حُرمَتُهُ وعِترَتُهُ ، ولَن تُفارِقَهُ أعضاؤُهُ ، وهِيَ مَجموعَةٌ في حَظيرَةِ القُدسِ ، تَقَرُّ بِهِم عَينُهُ ، وتُنجَزُ لَهُم عِدَتُهُ ، ألا مَن كانَ فينا باذِلاً مُهجَتَهُ فَليَرحَل ، فَإِنّي راحِلٌ غَداً إن شاءَ اللَّهُ . ثُمَّ نَهَضَ إلى‏ عَدُوِّهِ ، فَاستُشهِدَ صَلَواتُ اللَّهِ عَلَيهِ (تيسير المطالب : ص ۱۹۹، الحدائق الورديّة: ج ۱ ص ۱۱۴) .

2.إنَّ الحُسَينَ بنَ عَلِيٍّ عليه السلام خَرَجَ يَومَ التَّروِيَةِ إلَى العِراقِ ، وقَد كانَ دَخَلَ مُعتَمِراً ۲۲۲ (تهذيب الأحكام : ج ۵ ص ۴۳۶ ح ۱۵۱۶ ، الكافى : ج ۴ ص ۵۳۵ ح ۳) .

3.قَدِ اعتَمَرَ الحُسَينُ بنُ عَلِيٍّ عليه السلام في ذِي الحِجَّةِ ، ثُمَّ راحَ يَومَ التَّروِيَةِ إلَى العِراقِ ، وَالنّاسُ يَروحونَ إلى‏ مِنى‏ ۲۲۳ (الكافى : ج ۴ ص ۵۳۵ ح ۴ ، تهذيب الأحكام : ج ۵ ص ۴۳۷ ح ۱۵۱۹) .

گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام

۲۱۹.أنساب الأشراف : ابن زبير ، از حسين عليه السلام خواست كه در مكّه بماند تا او و مردم ، با وى بيعت كنند و اين را از آن روى گفت كه به او بدگمان نشود و در گفتار، بهانه‏اى داشته باشد. آن گاه حسين عليه السلام فرمود: «اگر يك وجب ، دورتر از حرم كشته شوم، نزد من ، دوست‏داشتنى‏تر است تا در درون آن كشته شوم ، و اگر دو وجب دورتر از آن كشته شوم ، بهتر از آن است كه يك وجب دورتر از آن كشته شوم» .۱

سخنرانى امام عليه السلام هنگام بيرون رفتن از مكّه‏

۲۲۰.تيسير المطالب - به نقل از زيد بن على ، از پدرش امام زين العابدين عليه السلام - : حسين بن على عليه السلام، براى يارانش سخنرانى كرد و خداى را سپاس گفت و ستود و سپس فرمود : «اى مردم! قلّاده مرگ براى فرزندان آدم ، چونان گردنبند بر گردن دختر جوان است [ و حتمى است ] ، و اشتياقى فراوان به ديدار گذشتگانم دارم ، چونان اشتياق يعقوب به يوسف و برادرش . به راستى كه مرا قتلگاهى است كه آن را ملاقات مى‏كنم و گويا به بندهايم مى‏نگرم كه درندگان بيابان‏ها ، آنها را از هم مى‏گسلند و شكم‏هاى خود را از آن مى‏آكنند .
خشنودى خدا، خشنودى خانواده ماست. بر بلاى او بردباريم تا پاداش بردباران را به ما ببخشد. حرم و خاندان پيامبر، از او جدا نيستند و اعضاى آن ، هرگز از هم جدا نمى‏شوند و آنان در بهشت برين ، جمع مى‏شوند و ديدگان او (پيامبر صلى اللَّه عليه و آله) به آنان ، روشن مى‏گردد و وعده خدا در باره آنان ، تحقّق مى‏يابد.
هان! هر كس آماده است جان خود را در راه ما بدهد، با ما همسفر شود. من - إن شاء اللَّه - فردا حركت مى‏كنم» .

1.عَرَضَ ابنُ الزُّبَيرِ عَلَى الحُسَينِ عليه السلام أن يُقيمَ بِمَكَّةَ فَيُبايِعَهُ ويُبايِعَهُ النّاسُ ، وإنَّما أرادَ بِذلِكَ ألّا يَتَّهِمَهُ وأن يُعذِرَ فِي القَولِ . فَقالَ الحُسَينُ عليه السلام : لَأَن اُقتَلَ خارِجاً مِن مَكَّةَ بِشِبرٍ أحَبُّ إلَيَّ مِن أن اُقتَلَ فيها، ولَأَن اُقتَلَ خارِجاً مِنها بِشِبرَينِ أحَبُّ إلَيَّ مِن أن اُقتَلَ خارِجاً مِنها بِشِبرٍ ۲۲۱ (أنساب الأشراف : ج ۳ ص ۳۷۵) .

محمّد محمّدى رى‏ شهرى، تلخیص: مرتضی خوش‌نصیب