در باره اين كتاب‏

در فرهنگ اسلامى ، سالار شهيدان ، ابا عبد اللَّه الحسين عليه السلام ، از جايگاهى كاملاً ممتاز برخوردار است . شخصيّت او ، آن اندازه مقبول و تأثيرگذار است كه مذاهب مختلف اسلامى ، با وجود ديدگاه‏هاى متفاوتشان در باره شمارى از بزرگان تاريخ اسلام ، يك‏صدا به جلالت شأن و فضيلت چشمگير او معترف اند . آيات متعدد قرآنى (نظير آيه مباهله و آيه نفس مطمئنّه) كه به تنزيل يا تأويل به شخصيت او نظر دارند ، همچنين تعابير بلند روايات پرشمار نبوى و سخنان بزرگان اهل بيت و اصحاب در باره آن بزرگوار و سرانجام ، زندگانى درخشان او - كه خود ، مكتبى عملى و جامع براى انسان‏پرورى است - ، هر يك حكايتگر زوايايى از شخصيت متعالى وى و منعكس كننده گوشه‏اى از ويژگى‏ها ، خصوصيات و فضايل آن بزرگوارند .
در اين ميان ، دانش‏نامه امام حسين عليه السلام ، آيينه‏اى است مصفّا ، كه بازتاب دادن اين نور خيره كننده را وجهه همّت خود قرار داده است . اين كتاب گران‏مايه چهارده جلدى - كه با همّت بلند آيةاللَّه محمّدى رى‏شهرى و با همكارى گروهى از انديشه‏وران پژوهشكده علوم و معارف حديث ، طىّ تلاشى چند ساله به انجام رسيده و در سال ۱۳۸۸ به زيور طبع ، آراسته شده - ، منبع متقنى است كه از آغاز تا انجامِ زندگى سيد الشهدا عليه السلام را در همه ابعادِ : شخصى ، اجتماعى ، سياسى ، علمى ، ادبى و ... مورد توجه قرار داده است . بدين ترتيب ، مؤلّف دانشمند و همكاران سختكوش وى توانسته‏اند با ملاحظه دقيق آيات قرآنى و هزاران گزارش حديثى و تاريخى و نيز نقد ، پالايش و تنظيم كارآمد آنها ، خلأى بزرگ را در معرفى يكى از مهم‏ترين شخصيّت‏هاى تاريخ‏ساز ، مرتفع نمايند .

محمّد محمّدى رى‏ شهرى، تلخیص: مرتضی خوش‌نصیب