فصل سوم : برترى هاى انسان

گراميداشت الهى

قرآن

«و به راستى كه ما فرزندان آدم را گرامى داشتيم و آنان را در خشكى و دريا [بر مَركب ها] بر نشانديم و از پاكيزه ها به ايشان روزى داديم و آنها را بر بسيارى از آفريده هاى خود ، برترىِ آشكار داديم» .

حديث

۶۶.پيامبر خدا صلى الله عليه و آلهـ در باره اين سخن خداوند عز و جل : «و به راستى كه ما ، فرزندان آدم را گرامى داشتيم» ـ :اين گراميداشت ، غذا خوردن [انسان ]با انگشتان است .

۶۷.امام زين العابدين عليه السلام : «و به راستى كه ما ، فرزندان آدم را گرامى داشتيم» ، مى گويد : فرزندان آدم را بر ديگر آفريده ها برترى داديم . «و آنان را در خشكى و دريا بر نشانديم» ، مى گويد : بر تَر و خشك . «و از پاكيزه ها به ايشان روزى داديم» ، مى گويد : از همه ميوه جات [و محصولات ]پاكيزه . «و ايشان را برترى داديم» ، مى گويد : همه چارپايان و پرندگان با دهانشان مى خورند و مى آشامند و با دست خود ، غذا و آب را به طرف دهانشان نمى برند . تنها آدميزاد است كه خوراك خود را با دستش به دهانش مى برد ، و اين ، برترى است .

الفصل الثالث: فضل الإنسان

الكَرامَةُ الإِلهِيَّةُ

الكتاب

«وَ لَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِى ءَادَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِى الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ وَ رَزَقْنَاهُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ وَ فَضَّلْنَاهُمْ عَلَى كَثِيرٍ مِّمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِيلاً» . ۱

الحديث

۶۶.رسول اللّه صلى الله عليه و آلهـ في قَولِهِ عَزَّ وجَلَّ : «وَ لَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِى ءَادَمَ» ـ :الكَرامَةُ الأَكلُ بِالأَصابِعِ . ۲

۶۷.الإمام زين العابدين عليه السلام : «وَ لَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِى ءَادَمَ» يَقولُ : فَضَّلنا بَني آدَمَ عَلى سائِرِ الخَلقِ «وَحَمَلْنَاهُمْ فِى الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ» يَقولُ : عَلَى الرَّطبِ وَاليابِسِ . «وَ رَزَقْنَاهُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ» يَقولُ : مِن طَيِّباتِ الثِّمارِ كُلِّها «وَ فَضَّلْنَاهُمْ» يَقولُ : لَيسَ مِن دابَّةٍ ولا طائِرٍ إلّا هِيَ تَأكُلُ وتَشرَبُ بِفيها ، لا تَرفَعُ بِيَدِها إلى فيها طَعاما ولا شَرابا غَيرُ ابنِ آدَمَ فَإِنَّهُ يَرفَعُ إلى فيهِ بِيَدِهِ طَعامَهُ ، فَهذا مِنَ التَّفضيلِ . ۳

1.الإسراء : ۷۰ .

2.الفردوس : ج ۴ ص ۴۲۰ ح ۷۲۲۳ ، الدرّ المنثور : ج ۵ ص ۳۱۶ نقلاً عن الحاكم في التاريخ وكلاهما عن جابر .

3.الأمالي للطوسي : ص ۴۸۹ ح ۱۰۷۲ عن زيد بن عليّ عليه السلام ، بحار الأنوار : ج ۶۰ ص ۲۹۸ ح ۲ .

محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری: جمعی از پژوهشگران