آفرينش آدم و فرضيّه تكامل

چگونگى آفرينش آدم عليه السلام ، از ديرباز ، مورد توجّه دانشمندان بوده و تاكنون ، دو نظريّه عمده در اين باره ، ابراز شده است :
۱ . نظريّه ثبوت صفات گونه ها و انواع و خلقت مستقل (فيكسيسم / Fixism) ؛
۲ . نظريّه تحوّل انواع و تغيير تدريجى صفاتِ گونه ها و پيوستگى نسلى جانداران و تكاملى بودن حيات آنها (ترانسفورميسم / Transformism) كه داروين (م ۱۸۸۲ م) مطرح كرده است .
دانشمندان اسلامى نيز با الهام از قرآن ، در اين باره بحث و گفتگو كرده اند و هر يك از دو نظريّه پيش گفته ، در ميان آنان ، طرفدارانى دارد و به آياتى از قرآن براى اثبات هر يك از آن دو ، استدلال شده است ۱ . اكثر قريب به اتّفاق مفسّران ، از جمله شيخ طوسى ، ۲ طبْرِسى ، ۳ سيوطى ، ۴ ابن كثير ، ۵ مَراغى ۶ و علّامه طباطبايى ، ۷ آفرينش

1.براى ديدن مجموعه اى از اين آرا ، ر . ك : تأمّلى پيرامون مسئله تكامل ، فيض ؛ تبيين جهان و انسان ، رضوى .

2.التبيان فى تفسير القرآن : ج ۱ ص ۱۳۶ ـ ۱۳۷ .

3.مجمع البيان : ج ۲ ص ۷۶۳ .

4.الدرّ المنثور : ج ۱ ص ۱۱۱ .

5.تفسير ابن كثير : ج ۲ ص ۳۱۱ و ص ۵۷۰ .

6.تفسير المراغى : ج ۳ ص ۱۷۳ .

7.الميزان فى تفسير القرآن : ج ۴ ص ۱۴۳ ـ ۱۴۴ و ج ۱۶ ص ۲۵۵ ـ ۲۶۰ .

محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری: جمعی از پژوهشگران