سلام بامدادى پيامبر صلى الله عليه و آله بر اهل بيت عليهم السّلام

محدّثان بزرگ جهان اسلام، اين رويداد را به طرق مختلف از اهل بيت عليهم السلام ۱ و بزرگان صحابه (مانند : ابو سعيد خدرى ، ۲ انس بن مالك ، ۳ عبد اللّه بن عبّاس ۴ و ابو الحمرا) ۵ روايت كرده اند . بر اين اساس ، اصل وقوع اين رخداد، از امور مسلّم شمرده مى شود ؛ امّا احاديث مربوط به شمار دفعات اين رويداد، به سه گروه تقسيم مى شوند :
گروه اوّل : احاديثى كه دلالت دارند پيامبر خدا صلى الله عليه و آله همه روزه وقتى مى خواست براى نماز صبح به مسجد برود ، درِ خانه على و فاطمه عليهماالسلاممى آمد و با گفتن سلام و خواندن آيه تطهير ، آنها را براى نماز دعوت مى كرد (ر.ك: فصل چهارم).
گروه دوم : احاديثى كه بر اساس آنها خود راوى ، چند بار عمل پيش گفته را ديده است . ۶

1.ر . ك : ص ۳۰۳ ح ۷۳ ـ ۷۵ ، الأمالى ، صدوق : ص ۴۲۹ ح ۱ ، عيون أخبار الرضا عليه السلام : ج ۱ ص ۲۴۰ ح ۱ ، ينابيع المودّة : ج ۲ ص ۵۹ ح ۴۵ ، مقتل الحسين ، خوارزمى : ج ۱ ص ۶۷ ، تفسير فرات : ص ۳۳۹ .

2.خلاصة الأقوال ، ص ۱۰۳ ، الرقم ۶۹ ؛ الرجال لابن داود ، ص ۱۳۵ ، الرقم ۱۰۱۶ .

3.رجال النجاشي ، ص ۴۹ ، الرقم ۱۰۶ ؛ نقد الرجال ، ج ۳ ، ص ۲۲۵ ، الرقم ۲۴ .

4.ر.ك : الدرّ المنثور : ج ۶ ص ۶۰۶ ، المعجم الكبير : ج ۳ ص ۵۶ ح ۲۶۷۱ ـ ۲۶۷۴ ، المناقب ، خوارزمى : ص ۶۰ ش ۲۸۰ ، شواهد التنزيل: ج ۲ ص ۴۶ ح ۶۶۵ ـ ۶۶۸ ، مجمع البيان : ج ۷ ص ۵۹ .

5.ر . ك : ص ۲۶۴ ح ۲۵ .

6.ر.ك : الدرّ المنثور : ج ۶ ص ۶۰۶ ، إحقاق الحقّ : ج ۹ ص ۵۶ .

محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری: جمعی از پژوهشگران