دانشنامه قرآن و حديث 9

«پس هر گاه به انسان گزندى رسد ، ما را مى خواند . سپس چون از جانب خود به او نعمتى دهيم ، مى گويد: «آن را به دانش خود يافته ام» . نه چنان است ؛ بلكه آن ، آزمايشى است ؛ ولى بيشترشان نمى دانند» .

حديث

۱۵۰.امام صادق عليه السلام :انسان، انسان ناميده شده است ؛ چون دچار نسيان [و فراموشى ]مى شود . خداوند عز و جل فرموده است: «و پيش از اين با آدم پيمان بستيم . پس [آن را ]فراموش كرد» .

ر . ك : توسعه اقتصادى بر پايه قرآن و حديث : ج ۲ ص ۹۴۵ (بخش پنجم / فصل يكم : فخرفروشى با ثروت / زيان هاى فخرفروشى با ثروت / فراموش كردن خدا) .

زيانكارى

«سوگند به عصر كه به راستى ، انسان در زيانكارى است ، مگر كسانى كه ايمان آورند و كارهاى شايسته انجام دهند همديگر را به حق ، سفارش و به شكيبايى توصيه كنند» .

سرخوشى و فخرفروشى

«و اگر پس از گزندى كه به او رسيده، نعمتى به او بچشانيم ، حتما خواهد گفت: «گرفتارى ها از من دور شد !» . بى گمان ، او سرخوش و فخرفروش است ، مگر كسانى كه شكيبايى ورزيده و كارهاى شايسته كرده اند [كه ]براى آنان ، آمرزش و پاداشى بزرگ خواهد بود» .

دانشنامه قرآن و حديث 9

«فَإِذَا مَسَّ الْاءِنسَانَ ضُرٌّ دَعَانَا ثُمَّ إِذَا خَوَّلْنَاهُ نِعْمَةً مِّنَّا قَالَ إِنَّمَا أُوتِيتُهُ عَلَى عِلْمٍ بَلْ هِىَ فِتْنَةٌ وَ لَكِنَّ أَكْثَرَهُمْ لَا يَعْلَمُونَ» . ۱

الحديث

۱۵۰.الإمام الصادق عليه السلام :سُمِّيَ الإِنسانُ إنساناً لِأَنَّهُ يَنسى ، وقالَ اللّهُ عَزَّ وجَلَّ : «وَ لَقَدْ عَهِدْنَا إِلَى ءَادَمَ مِن قَبْلُ فَنَسِىَ» . ۲

راجع : التنمية الاقتصادية في الكتاب والسنّة : (القسم الخامس / الفصل الأوّل : التكاثر / مضار التكاثر / نسيان اللّه عز و جل) .

الخُسرانُ

«وَ الْعَصْرِ * إِنَّ الْاءِنسَانَ لَفِى خُسْرٍ * إِلَّا الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَ عَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ وَ تَوَاصَوْاْ بِالْحَقِّ وَ تَوَاصَوْاْ بِالصَّبْرِ» . ۳

الفَرَحُ وَالفَخرُ

«وَ لَئِنْ أَذَقْنَاهُ نَعْمَاءَ بَعْدَ ضَرَّاءَ مَسَّتْهُ لَيَقُولَنَّ ذَهَبَ السَّيِّئاتُ عَنِّى إِنَّهُ لَفَرِحٌ فَخُورٌ * إِلَّا الَّذِينَ صَبَرُواْ وَ عَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ أُوْلَئِكَ لَهُم مَّغْفِرَةٌ وَ أَجْرٌ كَبِيرٌ» . ۴

1.الزمر : ۴۹ .

2.علل الشرائع : ص ۱۵ ح ۱ ، بحار الأنوار : ج ۶۰ ص ۲۶۴ ح ۱ ؛ المستدرك على الصحيحين : ج ۲ ص ۴۱۲ ح ۳۴۳۶ ، تاريخ دمشق : ج ۷ ص ۳۷۶ كلاهما عن ابن عبّاس من دون إسناد إلى أحدٍ من اهل البيت عليهم السلام .

3.العصر : ۱ ـ ۳ .

4.هود : ۱۰ و ۱۱ .