دانشنامه قرآن و حديث 9

۱۴۳.امام صادق عليه السلام :چون خداوند ، آدم را آفريد و از روح خويش در او دميد ، پيش از آن كه خلقتش كامل شود ، بلند شد كه بايستد ؛ امّا افتاد . پس خداوند عز و جل فرمود : «انسان ،عجول آفريده شده است» .

ناسپاسى

قرآن

«به راستى كه انسان ، ناسپاس است» .

«و هر گاه به انسان از جانب خود ، رحمتى چشانيم ، بِدان شادمان [و سرمست] مى شود ، و چون به سزاى دستاورد پيشين آنها ، به آنان بدى رسد ، همانا انسان ، ناسپاسى مى كند» .

«و چون در دريا به شما صدمه اى برسد ، هر كس جز او را كه مى خوانيد ، ناپديد [و فراموش] مى گردد و چون شما را به سوى خشكى رهانيد ، روى گردان مى شويد ، و انسان ، همواره ناسپاس است» .

«و [مشركان] براى او (خدا) بعضى از بندگان را جزئى [چون فرزند و شريك] قرار دادند . همانا انسان ، ناسپاسى آشكار است» .

«كشته باد انسان ! چه ناسپاس است !» .

«به راستى كه انسان نسبت به پروردگارش سخت ناسپاس است ، و او خود بر اين ، نيكْ گواه است» .

دانشنامه قرآن و حديث 9

۱۴۳.الإمام الصادق عليه السلام :لَمّا خَلَقَ [اللّهُ] ۱ آدَمَ نَفَخَ فيهِ مِن روحِهِ ، وَثَبَ لِيَقومَ قَبلَ أن يَتِمَّ خَلقُهُ فَسَقَطَ ، فَقالَ اللّهُ عَزَّ وجَلَّ : خُلِقَ الإِنسانُ عَجولاً . ۲

الكُفرانُ

الكتاب

«إِنَّ الْاءِنسَانَ لَكَفُورٌ» . ۳

«وَ إِنَّا إِذَا أَذَقْنَا الْاءِنسَانَ مِنَّا رَحْمَةً فَرِحَ بِهَا وَ إِن تُصِبْهُمْ سَيِّئَةٌ بِمَا قَدَّمَتْ أَيْدِيهِمْ فَإِنَّ الْاءِنسَانَ كَفُورٌ» . ۴

«وَ إِذَا مَسَّكُمُ الضُّرُّ فِى الْبَحْرِ ضَلَّ مَن تَدْعُونَ إِلَّا إِيَّاهُ فَلَمَّا نَجَّاكُمْ إِلَى الْبَرِّ أَعْرَضْتُمْ وَ كَانَ الْاءِنسَانُ كَفُورًا» . ۵

«وَ جَعَلُواْ لَهُ مِنْ عِبَادِهِ جُزْءًا إِنَّ الْاءِنسَانَ لَكَفُورٌ مُّبِينٌ» . ۶

«قُتِلَ الْاءِنسَانُ مَا أَكْفَرَهُ» . ۷

«إِنَّ الْاءِنسَانَ لِرَبِّهِ لَكَنُودٌ * وَ إِنَّهُ عَلَى ذَلِكَ لَشَهِيدٌ» . ۸

1.ما بين المعقوفين أثبتناه من بحار الأنوار .

2.تفسير العياشي : ج ۲ ص ۲۸۳ ح ۲۷ عن هشام بن سالم ، بحارالأنوار : ج ۱۱ ص ۱۱۹ ح ۵۰ .

3.الحجّ : ۶۶ .

4.الشورى : ۴۸ .