دانشنامه قرآن و حديث 9

۸۳.علل الشرائعـ به نقل از عبد اللّه بن سلّام ، وابسته پيامبر خدا صلى الله عليه و آله ـ :در صحف موسى بن عمران عليه السلام آمده است : «اى بندگان من ! من [خلق را] نيافريدم تا به واسطه آنان ، بر خويشتن چيزى بيفزايم ، يا از تنهايى به در آيم ، يا در كارى ناتوان باشم و از آنان ، كمك بگيرم ، يا سودى به دست آورم و يا زيانى را از خود بگردانم . اگر همه آفريدگانم از اهل آسمان ها و زمين ، بر طاعت و عبادت من گِرد آيند و شب و روز در اين كار باشند و سستى نورزند ، اين همه به پادشاهى من ، ذرّه اى نمى افزايد . من ، از اين ، منزّه و برترم» .

آفرينش انسان براى خِردورزى و شناخت خدا

قرآن

«او كسى است كه شما را از خاكى آفريد ، سپس از نطفه اى ، سپس از عَلَقه اى ، سپس شما را به صورت كودكى به دنيا مى آورد ، سپس تا به كمال قوّت خود برسيد و تا سالمند شويد ـ و از ميان شما كسى است كه مرگ پيش رس مى يابد ـ و تا [در نهايت] به مدّتى كه مقرّر است ، برسيد ، و اميد كه خِرد ورزيد» .

«خدا ، كسى است كه هفت آسمان را و زمين را به همان گونه [هفت زمين] آفريد . فرمان [خدا] در ميان آنها فرود مى آيد تا بدانيد كه خدا بر هر چيزى تواناست ، و به راستى كه دانش او ، هر چيزى را در بر گرفته است» .

حديث

۸۴.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :خداوند عز و جل با چيزى برتر از خِرد ، پرستش نشده است .

دانشنامه قرآن و حديث 9

۸۳.علل الشرائع عن عبد اللّه بن سلام مولى رسول اللّه صلى الله عليه و آله :في صُحُفِ موسَى بنِ عِمرانَ عليه السلام : يا عِبادي ، إنّي لَم أخلُق لِأَستَكثِرَ بِهِم مِن قِلَّةٍ ، ولا لِانَسَ بِهِم مِن وَحشَةٍ ، ولا لِأَستَعينَ بِهِم عَلى شَيءٍ عَجَزتُ عَنهُ ، ولا لِجَرِّ مَنفَعَةٍ ولا لِدَفعِ مَضَرَّةٍ ، ولَو أنَّ جَميعَ خَلقي مِن أهلِ السَّماواتِ وَالأَرضِ اجتَمَعوا عَلى طاعَتي وعِبادَتي لا يَفتُرونَ عَن ذلِكَ لَيلاً ولا نَهارا ، مازادَ ذلِكَ في مُلكي شَيئا ، سُبحاني وتَعالَيتُ عَن ذلِكَ . ۱

خُلِقَ الإِنسانُ لِلتَّعَقُّلِ ومَعرِفَةِ اللّهِ

الكتاب

«هُوَ الَّذِى خَلَقَكُم مِّن تُرَابٍ ثُمَّ مِن نُّطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ ثُمَّ يُخْرِجُكُمْ طِفْلاً ثُمَّ لِتَبْلُغُواْ أَشُدَّكُمْ ثُمَّ لِتَكُونُواْ شُيُوخًا وَ مِنكُم مَّن يُتَوَفَّى مِن قَبْلُ وَ لِتَبْلُغُواْ أَجَلاً مُّسَمًّى وَ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ» . ۲

«اللَّهُ الَّذِى خَلَقَ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ وَ مِنَ الْأَرْضِ مِثْلَهُنَّ يَتَنَزَّلُ الْأَمْرُ بَيْنَهُنَّ لِتَعْلَمُواْ أَنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَىْ ءٍ قَدِيرٌ وَ أَنَّ اللَّهَ قَدْ أَحَاطَ بِكُلِّ شَىْ ءٍ عِلْمَاً » . ۳

الحديث

۸۴.رسول اللّه صلى الله عليه و آله :لَم يُعبَدِ اللّهُ عز و جل بِشَيءٍ أفضَلَ مِنَ العَقلِ . ۴

1.علل الشرائع : ص ۱۳ ح ۹ ، بحارالأنوار : ج ۵ ص ۳۱۳ ح ۴ .

2.غافر : ۶۷ .

3.الطلاق : ۱۲ .

4.الخصال : ص ۴۳۳ ح ۱۷ عن سليمان بن خالد عن الإمام الباقر عليه السلام ، الكافي : ج ۱ ص ۱۸ عن الإمام عليّ عليه السلام وفيه «ما عُبد» بدل «لم يعبد» ، علل الشرائع : ص ۱۱۶ ح ۱۱ ، تنبيه الخواطر: ج ۲ ص ۱۱۲ ، المواعظ العدديّة: ص ۳۶۸ والثلاثة الأخيرة نحوه ، بحارالأنوار: ج ۱ ص ۱۰۸ ح ۴ .

محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری: جمعی از پژوهشگران