گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام

توضيحى در باره «أنا قتيلُ العبرة»

اضافه شدن «قتيل (كُشته)» به «العَبرة (اشك)» ، اضافه سبب به مسبَّب است . بنا بر اين ، جمله «من ، كشته اشكم» ، بدين معناست كه كشته شدن من ، سبب جارى شدن اشك است . اين جمله در احاديث نيز چنين تفسير شده است:
أنَا قَتيلُ العَبرَةِ ، لا يَذكُرُنى مُؤمِنٌ إلَّا استَعبَرَ ۱ .
من كشته اشكم . مؤمنى از من ياد نمى‏كند ، جز اين كه مى‏گريد .
لا يَذكُرُهُ مُؤمِنٌ إلّا بَكى‏ ۲ .
مؤمنى از او ياد نكرد ، جز اين كه گريست .
علّامه مجلسى در تبيين اين جمله مى‏گويد :
عبارت «من كشته اشكم» ، يعنى : كشته‏اى كه به اشك و گريه نسبت داده مى‏شود و سبب جارى شدن اشك است ، يا با اشك و آه و ناله كشته مى‏شود، كه معناى اوّل ، اظهر است ۳ .

البتّه به نظر مى‏رسد كه وجه نخست ، به دليل انطباق با احاديثى كه به آنها اشاره شد و همسويى با جايگاه امامت و عظمت روحىِ امام حسين عليه السلام ، مُتَعيَّن (قطعى) است و

1.ر. ك : كامل الزيارات : ص ۲۱۵ ح ۳۱۰ ، الأمالى ، صدوق : ص ۲۰۰ ح ۲۱۴ .

2.مستدرك الوسائل: ج ۱۰ ص ۳۱۸ ح ۱۲۰۸۴ .

3.بحار الأنوار : ج ۴۴ ص ۲۷۹ .

گريان نمى‏شود۱ .۲

۸۱۲.عيون أخبار الرضا عليه السلام - به نقل از ريّان بن شبيب، از امام رضا عليه السلام - : اگر قرار است براى چيزى گريه كنى، براى حسين بن على بن ابى طالب عليه السلام گريه كن ؛ چرا كه او همانند قوچ ، سر بريده شد و هجده تن از خاندانش - كه در زمين، بى‏نظير بودند - همراه او كشته شدند .۳

1.در الأمالى صدوق، پس از عبارت «هر كس مصيبت‏هاى ما را ياد كند»، اين افزوده وجود دارد: «و به خاطر رفتارى كه با ما شد ، بگِريد، در روز قيامت، همراه ما و در رتبه ما خواهد بود، و هر كس مصيبت ما را ياد كند».

2.مَن تَذَكَّرَ مُصابَنا فَبَكى‏ وأبكى‏ ، لَم تَبكِ عَينُهُ يَومَ تَبكِي العُيونُ ۸۱۵ (عيون أخبار الرضا عليه السلام : ج ۱ ص ۲۹۴ ح ۴۸ ، الأمالى ، صدوق : ص ۱۳۱ ح ۱۱۹) .

3.إن كُنتَ باكِياً لِشَي‏ءٍ فَابكِ لِلحُسَينِ بنِ عَلِيِّ بنِ أبي طالِبٍ عليهم السلام ، فَإِنَّهُ ذُبِحَ كَما يُذبَحُ الكَبشُ ، وقُتِلَ مَعَهُ مِن أهلِ بَيتِهِ ثَمانِيَةَ عَشَرَ رَجُلاً ، ما لَهُم فِي الأَرضِ شَبيهونَ ۸۱۶ (عيون أخبار الرضا عليه السلام : ج ۱ ص ۲۹۹ ح ۵۸، الأمالى، صدوق: ص ۱۹۲ ح ۲۰۲) .

محمّد محمّدى رى‏ شهرى، تلخیص: مرتضی خوش‌نصیب