گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام

بِبَدَنِهِ ، لَعَنَ اللَّهُ قاتِلَهُ عامِرَ بنَ نَهشَلٍ التَّميمِيَّ ۱ .
سلام بر محمّد بن عبد اللَّه بن جعفر كه شاهد جايگاه پدرش و پيرو برادرش و حافظ تن او بود ! خدا ، قاتل او عامر بن نَهشَل تميمى را لعنت كند !

۴۰۶.تاريخ الطبرى - به نقل از هشام - : محمّد بن عبد اللَّه بن جعفر بن ابى طالب - كه مادرش خوصا ، دختر خَصَفة بن ثقيف بن ربيعة بن عائِذ بن حارث بن تيم اللَّه بن ثَعلَبه ، از بنى بكر بن وائِل بود - ، به دست عامر بن نَهشَل تَيمى ، كشته شد .۲

عَون بن عبد اللَّه بن جعفر

عَون ، يكى ديگر از فرزندان عبد اللَّه بن جعفر طيّار است كه در واقعه كربلا ، به شهادت رسيد . گفتنى است كه عبد اللَّه بن جعفر ، دو فرزند به نام «عون» داشته است . از اين رو ، يكى از آنها «عونِ اكبر» و ديگرى «عونِ اصغر» ناميده شده‏اند . مادر يكى از آنها زينب عليها السلام بوده و نام مادر ديگرى ، جُمانه دختر مُسَيَّب ، گزارش گرديده است . در اين كه كدام يك از آنها در كربلا شهيد شده و مادرش كيست ، ميان مورّخان ، اختلاف نظر وجود دارد . ابو الفرج اصفهانى ، وى را عون اكبر و فرزند زينب عليها السلام مى‏داند و مى‏گويد كه عون اصغر ، در واقعه حَرّه [ در مدينه ] به شهادت رسيده است ؛۳ امّا بيشتر منابع، عونِ شهيد در كربلا را فرزند «جُمانه» مى‏دانند.۴
نام وى در زيارت‏هاى «ناحيه» و «رجبيّه» آمده است. در «زيارت ناحيه مقدّسه» مى‏خوانيم:
السَّلامُ عَلى‏ عَونِ بنِ عَبدِ اللَّهِ بنِ جَعفَرٍ الطَّيّارِ فِي الجِنانِ ، حَليفِ الإِيمانِ ، ومُنازِلِ

1.الإقبال: ج ۳ ص ۷۳ .

2.قُتِلَ مُحَمَّدُ بنُ عَبدِ اللَّهِ بنِ جَعفَرِ بنِ أبي طالِبٍ ، واُمُّهُ الخَوصاءُ ابنَةُ خَصَفَةَ بنِ ثَقيفِ بنِ رَبيعَةَ بنِ عائِذِ بنِ الحارِثِ بنِ تَيمِ اللَّهِ بنِ ثَعلَبَةَ مِن بَكرِ بنِ وائِلٍ، قَتَلَهُ عامِرُ بنُ نَهشَلٍ التَّيمِيُّ ۴۰۹ (تاريخ الطبرى: ج ۵ ص ۴۶۹، تاريخ خليفة بن خيّاط: ص ۱۷۹) .

3.مقاتل الطالبيّين: ص ۹۵ .

4.مانند تاريخ الطبرى (ج ۵ ص ۴۶۸) و الكامل فى التاريخ (ج ۲ ص ۵۸۱) و نسب قريش (ص ۸۳) .

فصل هفتم : شهادت فرزندان عبد اللَّه بن جعفر۱

محمّد بن عبد اللَّه بن جعفر

محمّد ، يكى از فرزندان عبد اللَّه بن جعفر طيّار است كه در واقعه كربلا ، شهيد شد . مادر او ، بر پايه گزارش منابع معتبر ، خَوصا ، دختر خَصَفة بن ثقيف بن ربيعه است . بنا بر اين ، آنچه در برخى از منابع آمده كه مادر وى زينب عليها السلام است ،۲ ظاهراً صحيح نيست .
نام او در زيارت‏هاى «ناحيه» و «رجبيّه» ، آمده است.
در «زيارت ناحيه» مى‏خوانيم :
السَّلامُ عَلى‏ مُحَمَّدِ بنِ عَبدِ اللَّهِ بنِ جَعفَرٍ ، الشّاهِدِ مَكانَ أبيهِ ، وَالتّالي لِأَخيهِ ، وواقيِه

1.ابو عبد اللَّه جعفر بن ابى طالب بن عبد المطّلب بن هاشم بن عبد مناف ، ده سال از على بن ابى طالب عليه السلام بزرگ‏تر بود و پس از او مسلمان شد و آياتى چند از قرآن كريم ، در باره او نازل شده است . در حديث نبوى آمده كه: او شبيه‏ترين خلق و خو و شمايل را به پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله داشت و جزو مهاجران نخستين به سرزمين حبشه بود و از آن جا به هنگام فتح خيبر بر پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله در آمد و سپس در جنگ موته ، در سال هشتم هجرى شركت جُست و به شهادت رسيد . از پيامبر صلى اللَّه عليه و آله روايت شده كه فرمود : «او دو بال رنگين دارد كه با آنها در بهشت ، پرواز مى‏كند» . از اين رو ، به «ذو الجناحين (صاحب دو بال)» يا «طيّار (پرواز كننده)» ، مشهور شده است . روايات فراوانى در فضيلت او رسيده كه در كتاب‏هاى حديثى شيعه و اهل سنّت ، نقل شده است .

2.مانند كامل بهايى (ج ۲ ص ۳۰۳) و أعيان الشيعة (ج ۱ ص ۶۰۸) كه مادر محمّد را زينب كبرى گفته‏اند.

محمّد محمّدى رى‏ شهرى، تلخیص: مرتضی خوش‌نصیب