گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام

۳۸۵.مقاتل الطالبيّين - به نقل از على بن ابراهيم - : عبيد اللَّه بن حسن و عبد اللَّه بن عبّاس ، برايم نقل كردند كه عبد اللَّه بن على بن ابى طالب ، به هنگام شهادت ، ۲۵ ساله بود و فرزندى از او نمانْد .
احمد بن عيسى ، از حسين بن نصر ، از پدرش ، از عمر بن سعد ، از ابو مِخنَف ، از عبد اللَّه بن عاصم ، از ضحّاك مِشرَفى برايم نقل كرد كه : عبّاس بن على عليه السلام ، به برادر تنى‏اش عبد اللَّه بن على گفت : پيش از من ، به ميدان برو تا [ شهادت ] تو را ببينم و [ پاداش شهادت تو را ] به حساب خدا بگذارم [ و اجر ببرم ] ، كه تو فرزندى ندارى .
او پيش‏گام شد و هانى بن ثُبَيت حَضرَمى ، به او حمله برد و وى را كُشت .۱

عثمان بن على‏

امام على عليه السلام ، به جهت علاقه‏اى كه به عثمان بن مَظعون ، صحابى بزرگ پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله داشت ، نام يكى از فرزندانش از اُمّ البنين را عثمان ناميد . از ايشان ، در اين باره روايت شده كه فرمود :
إنَّما سَمَّيتُهُ بِاسمِ أخي عُثمانَ بنِ مَظعونٍ ۲ .
همانا او را به نام برادرم عثمان بن مظعون ، قرار دادم .
كنيه عثمان بن على ، ابو عَمرو بود و سنّ او هنگام شهادت ، ۲۱ سال گزارش شده

1.حَدَّثَني عُبَيدُ اللَّهِ بنُ الحَسَنِ وعَبدُ اللَّهِ بنُ العَبّاسِ ، قالا: قُتِلَ عَبدُ اللَّهِ بنُ عَلِيِّ بنِ أبي طالِبٍ وهُوَ ابنُ خَمسٍ وعِشرينَ سَنَةً، ولا عَقِبَ لَهُ. حَدَّثَني أحمَدُ بنُ عيسى‏، قالَ: حَدَّثَني حُسَينُ بنُ نَصرٍ، قالَ: حَدَّثَنا أبي عَن عُمَرَ بنِ سَعدٍ ، عن أبي مِخنَفٍ ، عن عَبدِ اللَّهِ بنِ عاصِمٍ ، عَنِ الضَّحّاكِ المِشرَفِيِّ ، قالَ: قالَ العَبّاسُ بنُ عَلِيٍّ لِأَخيهِ مِن أبيهِ واُمِّهِ عَبدِ اللَّهِ بنِ عَلِيٍّ: تَقَدَّمَ بَينَ يَدَيَّ حَتّى‏ أراكَ وأحتَسِبُكَ؛ فَإِنَّهُ لا وَلَدَ لَكَ، فَتَقَدَّمَ بَينَ يَدَيهِ ، وشَدَّ عَلَيهِ هانِئُ بنُ ثُبَيتٍ الحَضرَمِيُّ فَقَتَلَهُ ۳۸۸ (مقاتل الطالبيّين: ص ۸۸؛ شرح الأخبار: ج ۳ ص ۱۹۴) .

2.مقاتل الطالبيّين : ص ۸۹ ، بحار الأنوار : ج ۴۵ ص ۳۷ .

عبد اللَّه بن على‏

امام على عليه السلام ، از همسرش اُمّ البنين ، چهار فرزند به نام‏هاى : عبّاس ، عبد اللَّه ، عثمان و جعفر داشت كه همه آنها در كربلا ، شهيد شدند .
كنيه عبد اللَّه ، ابو محمّدِ اكبر و لقبش عبد اللَّهِ اصغر بود . سنّ او هنگام شهادت ، ۲۵ سال گزارش شده است .
عبّاس عليه السلام ، مايل بود كه تا زنده است ، جانبازى برادرانش را در راه امام عليه السلام و برادرِ بزرگ‏تر خود ببيند و اجر شكيبايان را ببرد . لذا خطاب به برادرش عبد اللَّه گفت :
تَقَدَّم بَينَ يَدَيَّ حَتّى‏ أراكَ وأحتَسِبُكَ فَإِنَّهُ لا وَلَدَ لَكَ ۱ .
در پيشِ رويم بجنگ [و شهيد شو] ، تا [ كشته شدن ] تو را ببينم و [ در راه خدا ]به شمار آورم ، كه تو فرزندى ندارى .
آن گاه ، عبد اللَّه به ميدان آمد و به صف دشمن ، حمله كرد تا شهيد شد .
نام وى در «زيارت رجبيّه» آمده است . در «زيارت ناحيه مقدّسه» نيز مى‏خوانيم :
السَّلامُ عَلى‏ عَبدِ اللَّهِ ابنِ أميرِ المُؤمِنينَ ، مُبلِي البَلاءِ ، وَالمُنادي بِالوَلاءِ في عَرصَةِ كَربَلاءَ ، المَضروبِ مُقبِلاً ومُدبِراً ، لَعَنَ اللَّهُ قاتِلَهُ هانِئَ بنَ ثُبَيتٍ الحَضرَمِيَّ ۲ .
سلام بر عبد اللَّه ، فرزند امير مؤمنان ؛ خوبْ آزموده شده در بلا ، ندا دهنده به ولايت در عرصه كربلا و ضربه خورده از جلو و پشت ! خداوند ، قاتلش هانى بن ثُبَيت حَضرَمى را لعنت كند !

۳۸۴.الطبقات الكبرى (الطبقة الخامسة من الصحابة) - در يادكردِ كُشته‏شدگان - : [ ديگر ، ] عبد اللَّه بن على بن ابى طالب ، كه هانى بن ثُبَيت حَضرَمى ، او را كُشت .۳

1.مقاتل الطالبيّين : ص ۸۸ .

2.المزار الكبير : ص ۴۹۶ ح ۹ .

3.عَبدُ اللَّهِ بنُ عَلِيِّ بنِ أبي طالِبٍ ، قَتَلَهُ هانِئُ بنُ ثُبَيتٍ الحَضرَمِيُّ ۳۸۷ (الطبقات الكبرى / الطبقة الخامسة من الصحابة : ج ۱ ص ۴۷۵، أنساب الأشراف: ج ۳ ص ۴۰۷) .

محمّد محمّدى رى‏ شهرى، تلخیص: مرتضی خوش‌نصیب