گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام

محلّاتى ،۱ سيّد محسن امين ،۲ ميرزا محمّدعلى مدرّس تبريزى ،۳ شيخ آقا بزرگ تهرانى‏۴ و استاد علامه شهيد مرتضى مطهّرى‏۵ اشاره نمود .

گفتنى است بسيارى از تحليل‏هاى نويسنده كتاب ، براى قابل پذيرش كردن گزارش‏هايى است كه به سادگى قابل قبول نيستند .۶

۷ . ناسخ التواريخ‏

ميرزا محمّدتقى سپهر (م ۱۲۹۷ ق) مشهور به لسان المُلك ، از مورّخان ، شاعران و مُنشيان دربار قاجار است . او در كنار كار ديوانى ، مأمور شد تا كتابى در باره تاريخ جهان از آدم عليه السلام تا آن زمان ، به فارسى بنگارد ؛۷ كتابى كه همه آنچه را كه گفته‏اند و امكان وقوع دارد و محال نيست ، در خود جاى دهد ، هر چند دور از ذهن باشد .

1.«فاضل دربندى در أسرار الشهادة ، خبر طولانى راجع به عطش سكينه و آب آوردن برير و پاره شدن مشك و ريختن آب ، نقل كرده است. حقير ، چون به كلّى اعتماد بر آن كتاب ندارم، فلذا عنان قلم از نقل آن باز كشيدم» (رياحين الشريعة : ج ۳ ص ۲۷۲).

2.«او در تأليفات نقلى خود ، اخبار سُست فراوانى را حكايت كرده ؛ بلكه آنچه را كه عقل نمى‏پذيرد و نقلْ تصديق نمى‏كند نيز آورده است» (أعيان الشيعة: ج ۲ ص ۸۸).

3.«به حكم انصاف، اين كتاب او ، بلكه ديگر تأليفاتى كه در موضوع مقتل نگارش داده ، همانا در اثر آن همه محبّت مفرط كه داشته است ، حاوى غثّ و سمين بوده [است‏]» (ريحانة الأدب: ج ۲ ص ۲۱۷).

4.«وى در نتيجه خلوص و صفاى نفس خود ، مطالبى را در اين كتاب نقل كرده كه در كتاب‏هاى معتبر يافت نمى‏شوند ؛ بلكه آنها را از كتاب‏هاى مجهول ، اخذ نموده است» (الذريعة : ج ۲ ص ۲۷۹ش ۱۱۳۴) .

5.«در شصت هفتاد سال پيش ، مرحوم ملّاآقاى دربندى پيدا شد . تمام حرف‏هاى روضة الشهدا را به اضافه چيزهاى ديگرى پيدا كرد و همه را يك جا جمع كرد و كتابى نوشت به نام أسرار الشهادة. واقعاً مطالب اين كتاب ، انسان را وادار مى‏كند كه به اسلام بگريد» (حماسه حسينى: ج ۱ ص ۵۵ و ص ۱۰۶) .

6.گزارش‏هاى غير قابل باور ، مانند : كشته شدن بيست و پنج هزار نفر به دست عبّاس و ۳۳۰ هزار نفر به دست امام حسين عليه السلام (چاپ قديم : ص ۳۴۵) و يا قصّه‏پردازى در باره چگونگى بيرون آمدن امام حسين عليه السلام از مدينه كه به زىّ پادشاهان شبيه كرده است (ج ۳ ص ۵۰۹ )و يا ارائه رقم ۰۰۰/۶۰۰/۱ نفرى براى سپاه عمر سعد (حماسه حسينى: ج ۳ ص ۳۹) .

7.لغت‏نامه دهخدا : ج ۸ ص ۱۱۸۴۸ (مَدخل «سپهر كاشان») .

گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام

موضوعات ، مانند تاريخ عاشورا ، نيز كتاب نوشت . او با جمع‏آورى اخبار قوى و ضعيف و به قصد حلّ اختلافات مَقتل‏ها و تحليل آنها ، يكى از بزرگ‏ترين نگاشته‏ها را در باره واقعه عاشورا به عربى سامان داد . او شيفته امام حسين عليه السلام بود و انگيزه پاكى در نگارش اين كتاب داشت ؛ امّا به دليل استفاده از منابع ضعيف در كنار منابع اصلى و نقل برخى گزارش‏هاى بدون سند ، نتوانست مقتل معتبرى ارائه دهد .
او همچنين مبناى نادرستى برگزيد و بر اساس آن ، از كتاب‏هايى كه مشتمل بر اخبار مظنون الكذب بودند نيز نقل كرد . مبناى او اين بود كه نشانه‏هاى كذب ، هر چند به درجه ظن برسند ، مانع نقل نيستند و نقل چنين اخبارى در بيان سيره و تاريخ ، بى‏اشكال است .

محدّث نورى ، يكى از منابع ضعيف دربندى را نسخه بدون سر و ته ، مجهول و پر از دروغى مى‏داند كه سيّد عربِ روضه‏خوانى براى كسب تأييد ، نزد عالمان نجف آورد و مورد نقض و انكار آنها واقع شد ؛ امّا آن نسخه به دست دربندى رسيد ؛ نسخه‏اى كه به گفته محدّث نورى ، از كثرت اشتمال بر اكاذيب واضح و اخبار واهى ، احتمال نمى‏رود كه از مؤلّفات يك عالِم باشد .۱ وى ، در جايى ديگر ، اين كتاب را دستاويز مخالفان براى دروغگو خواندن شيعه دانسته است .۲
سخن محدّث نورى را بسيارى از عالمان ديگر ، تأييد كرده‏اند و بسيارى از نقل‏هاى نادرست و غير قابل باور كتاب را به عنوان گواه، ارائه كرده‏اند . از اين ميان مى‏توان به ميرزا محمّد تنكابنى (شاگرد فاضل دربندى) ،۳ شيخ ذبيح اللَّه

1.لؤلؤ و مرجان : ص ۲۵۰ .

2.«كار به آن جا رسيد كه [مخالفان‏] در كتب خود ، نوشته‏اند كه: شيعه ، بيت كذب است و اگر كسى منكِر شود، كافى است ايشان را براى اثبات اين دعوى، آوردن كتاب أسرار الشهادة را به ميدان» (لؤلؤ و مرجان: ص ۲۸۹) .

3.«اخبار غير معتبره در اين كتاب (أسرار الشهادة) بسيار[ند] و ضعاف ، بلكه اخبارى كه مظنون، كذب آنهاست ، بلكه گويا بعضى از آنها قطعى الكذب باشند [نيز بسيارند] و اين ، مايه كسر قدر آن كتاب گرديد» (ر . ك : قصص العلماء: ص ۱۰۸) .

محمّد محمّدى رى‏ شهرى، تلخیص: مرتضی خوش‌نصیب