بخش يكم : مهم‏ترين مباحث مربوط به حماسه عاشورا

فصل چهارم : عزادارى و گريه براى امام حسين عليه السلام‏

فصل پنجم : مراحل و سير تاريخى عزادارى امام حسين عليه السلام‏

بخش هفتم : عزادارى و گريه براى امام حسين عليه السلام‏

در اين بخش - كه بخش پايانى كتاب است - ، احاديث متعددى در سفارش به عزادارى ، مصيبت‏خوانى و گريستن و گرياندن براى سالار شهيدان و معرّفى نخستين عزاداران امام عليه السلام پس از واقعه كربلا ، اهمّيت ويژه روز عاشورا و آداب اين روز و نيز سوگمندى جهان آفرينش در مصيبت‏هاى سالار شهيدان ، گزارش شده است . اين بخش ، با دو زيارتِ منسوب به ناحيه مقدّسه - كه مشتمل بر گزارش‏هاى تاريخى اند - پايان مى‏يابد .

قدردانى و سپاس‏

پروردگار منّان را مى‏ستايم و سپاس بى‏كران خود را نثار درگاه ربوبى او مى‏كنم كه توفيق خدمتى ديگر را به آستانِ سالار شهيدان عليه السلام ، نصيب اين بنده ناچيز خود فرمود . اميد كه چراغى باشد در روز تاريكى‏ها و ذخيره‏اى براى روزگار نيازمندى‏ها!
بر خود ، فرض مى‏دانم كه از مؤلّف ارجمند دانش‏نامه امام حسين عليه السلام ، حضرت آية اللَّه محمّدى رى‏شهرى - كه پس از به انجام رسيدن گزيده دانش‏نامه امام حسين عليه السلام توسّط اين جانب ، با واگذارى اين كار ، زمينه خدمت ديگرى را نيز براى نگارنده فراهم آوردند - ، صميمانه تشكّر نمايم و نيز براى ايشان و همه پژوهشگران و دست‏اندركاران تأليف و به سامان‏رسانى آن دانش‏نامه گران‏سنگ ، از درگاه ربّ شكور، پاداشى شايسته، مسئلت مى‏نمايم، و بويژه براى حديث‏پژوهان پرتلاش : جناب آقاى سيّد محمود طباطبايى‏نژاد و جناب آقاى سيّد روح‏اللَّه سيّد طبايى (همكاران مؤلف) و جناب آقاى عبد الهادى مسعودى و جناب آقاى مهدى مهريزى و جناب آقاى محمد مرادى (مترجمان خوش‏قلم دانش‏نامه) كه بى‏ترديد ، همه آنان در پديد آمدن اين اثر ، سهم وافر دارند ، اجرى مضاعف ، طلب مى‏كنم . خداوند ، هر كس را كه در اين راه ، گامى برداشته است ، با سالار شهيدان ، محشور فرمايد ! آمين ، يا ربّ العالمين !
مرتضى خوش‏نصيب‏
۲۳ مرداد ۱۳۸۹