گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام

خبر داده است و خبر داده كه قبر من ، نزديك قبر وى خواهد بود. تو مى‏پندارى چيزى را مى‏دانى كه من نمى‏دانم ؟ به راستى كه هيچ گاه خودم را خوار نخواهم ساخت و به راستى كه فاطمه پدرش را در حالى ملاقات مى‏كند كه از رفتار امّتش با فرزندانش شاكى است و كسى كه فاطمه را از ناحيه فرزندانش آزار دهد ، هرگز وارد بهشت نمى‏شود» .۱

وصيّت‏هاى امام عليه السلام به برادرش محمّد بن حنفيّه‏

۹۴.الفتوح - در باره وصيّت امام حسين عليه السلام به برادرش محمّد بن حنفيّه - : حسين عليه السلام فرمود : «تو - اى برادرم - منعى نيست كه در مدينه بمانى و از سوى من ، مراقب امور باشى و چيزى از اخبار آنان را از من مخفى مدارى».
راوى مى‏گويد: آن گاه حسين عليه السلام ، كاغذ و قلمى خواست و نوشت: «به نام خداوند بخشنده مهربان . اين است آنچه حسين بن على بن ابى طالب ، به برادرش محمّد بن حنفيّه فرزند على بن ابى طالب عليه السلام ، وصيّت مى‏كند:
به راستى كه حسين بن على ، شهادت مى‏دهد كه جز خداى يگانه ، خدايى نيست و همتايى ندارد ، و به راستى كه محمّد ، بنده و فرستاده اوست و پيام حق را از جانب او (خدا) آورْد و به راستى كه بهشت ، حق است و دوزخ ، حق است و قيامت ، بى شك ،

1.سَمِعتُ أبي عُمَرَ بنَ عَلِيِّ بنِ أبي طالِبٍ عليه السلام يُحَدِّثُ أخوالي آلَ عَقيلٍ ، قالَ : لَمَّا امتَنَعَ أخِي الحُسَينُ عليه السلام عَنِ البَيعَةِ لِيَزيدَ بِالمَدينَةِ دَخَلتُ عَلَيهِ فَوَجَدتُهُ خالِياً ، فَقُلتُ لَهُ : جُعِلتُ فِداكَ يا أبا عَبدِ اللَّهِ ، حَدَّثَني أخوكَ أبو مُحَمَّدٍ الحَسَنُ عَن أبيهِ عليهما السلام ، ثُمَّ سَبَقَتنِي الدَّمعَةُ وعَلا شَهيقي . فَضَمَّني إلَيهِ وقالَ : حَدَّثَكَ أنّي مَقتولٌ؟ فَقُلتُ : حوشيتَ يابنَ رَسولِ اللَّهِ . فَقالَ : سَأَلتُكَ بِحَقِّ أبيكَ ، بِقَتلي خَبَّرَكَ؟ فَقُلتُ : نَعَم ، فَلَولا ناوَلتَ وبايَعتَ ! فَقالَ : حَدَّثَني أبي أنَّ رَسولَ اللَّهِ صلى اللَّه عليه و آله أخبَرَهُ بِقَتلِهِ وقَتلي ، وأنَّ تُربَتي تَكونُ بِقُربِ تُربَتِهِ ، فَتَظُنُّ أنَّكَ عَلِمتَ ما لَم أعلَمهُ! وإنَّهُ لا اُعطِي الدَّنِيَّةَ عَن نَفسي أبَداً ، ولَتَلقَيَنَّ فاطِمَةُ أباها شاكِيَةً ما لَقِيَتْ ذُرِّيَّتُها مِن اُمَّتِهِ ، ولا يَدخُلُ الجَنَّةَ أحَدٌ آذاها في ذُرِّيَّتِها ۹۴ (الملهوف / طبعة أنوار الهدى : ص‏۱۹) .

پيشنهاد عُمَر بن على بن ابى طالب به امام عليه السلام‏۱

۹۳.الملهوف - به نقل از محمّد بن عمر - : از پدرم عمر بن على بن ابى طالب ، شنيدم كه براى خويشانم (خاندان عقيل) چنين تعريف مى‏كرد: وقتى برادرم حسين عليه السلام از بيعت با يزيد در مدينه سر باز زد، نزد او رفتم و او را تنها يافتم . به وى گفتم :
جانم فدايت، اى ابا عبد اللَّه ! برادرت حسن ، از پدرش برايم نقل كرد كه ...
ديگر گريه امانم نداد و هِق هقِ گريه‏ام بلند شد .
او مرا در آغوش گرفت و فرمود: «برادرم گفت كه من كشته مى‏شوم؟» .
گفتم: از اين بگذر ، اى پسر پيامبر خدا [كه من توان گفتنش را ندارم‏] !
فرمود: «تو را به جان پدرت سوگند ، آيا از كشته شدن من خبر داد؟» .
گفتم: بله . پس چرا بيعت نمى‏كنى؟
فرمود: «پدرم به من خبر داد كه پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله به وى از كشته شدن خودش و من

1.عمر بن على بن ابى طالب - كه كنيه‏اش ابو حفص است - ، آخرين پسر امام على عليه السلام است . مادرش صهباى ثعلبى يا تغلبى است و كنيه صهبا امّ حبيب است. عمر به همراه برادرش حسين عليه السلام به كوفه نرفت . در كتاب الفتوح و مقتل خوارزمى آمده كه در كربلا حضور داشت و به شهادت رسيد ؛ ولى اخبار درست ، بر خلاف آن دلالت دارند ؛ زيرا بيشتر شرح‏حال‏نويسان گفته‏اند كه وى در كربلا حضور نداشته و كسانى كه نام شهداى كربلا را به دست آورده‏اند (از شيعه و اهل سنّت) ، نام او را ثبت نكرده‏اند . علاوه بر آن ، گزارش شده كه وقتى خبر شهادت امام حسين عليه السلام به وى رسيد ، لباس‏هاى رنگى‏اش را پوشيد و بر درِ خانه‏اش نشست و گفت: من ، جوانى دورانديشم . اگر با آنان مى‏رفتم ، بايد در نبرد ، شركت مى‏كردم و كشته مى‏شدم. وى در ينبع در هفتاد و هفت يا هفتاد و پنج سالگى در گذشت .

محمّد محمّدى رى‏ شهرى، تلخیص: مرتضی خوش‌نصیب