يادآور مى‏شود كه :

۱ . دانش‏نامه امام حسين عليه السلام ، از پانزده بخش (در حجم بيش از ۶۶۰۰ صفحه) ، تشكيل شده است كه فهرست اجمالى آن ، عبارت است از :
درآمد : كتاب‏شناسى ، اهداف عاشورا ، عزادارى و ...
يك : زندگى خانوادگى سيّد الشهدا عليه السلام‏
دو : فضيلت‏ها و ويژگى‏هاى امام حسين عليه السلام‏
سه : دلايل امامت امام حسين عليه السلام و فرزندانش‏
چهار : امام حسين عليه السلام پس از پيامبر صلى اللَّه عليه و آله ، تا شهادت پدر
پنج : امام حسين عليه السلام پس از شهادت پدر ، تا قيام عاشورا
شش : پيشگويى درباره شهادت امام حسين عليه السلام‏
هفت : از مدينه تا ورود به كربلا
هشت : از ورود به كربلا تا شهادت‏
نه : وقايع پس از شهادت‏
ده : بازتاب شهادت امام عليه السلام و فرجام دشمنان ايشان‏
يازده : عزادارى و گريه براى امام حسين عليه السلام‏
دوازده : نمونه مرثيه‏هايى كه در طول تاريخ ، در سوك ايشان سروده شده‏اند
سيزده : زيارت امام حسين عليه السلام‏
چهارده : مزار امام حسين عليه السلام‏
پانزده : حكمت‏نامه امام حسين عليه السلام .
شهادت‏نامه امام حسين عليه السلام ، متن كامل بخش‏هاى ششم تا يازدهم دانش‏نامه و نيز منتخبى از «درآمد» و بخش يكم و قطعه كوچكى از بخش سيزدهم را در حجمى نزديك به ۲۵۰۰ صفحه در خود داشت - كه در دو جلد منتشر گرديد - ؛ امّا گزيده شهادت‏نامه امام حسين عليه السلام - كه اينك پيش روى شماست - ، تلخيصى از بخش‏هاى شش‏گانه «پيشگويى در باره شهادت امام عليه السلام» تا «عزادارى و گريه براى امام حسين عليه السلام» است ، به همراه منتخبى از «درآمد» و نيز همان قطعه كوچك از بخش سيزدهم (دو زيارت ناظر به حوادث و شخصيّت‏هاى حماسه كربلا).

چهار كتابِ برآمده از دانش‏نامه امام حسين عليه السلام‏

ويژگى‏هاى دانش‏نامه امام حسين عليه السلام و بويژه جامعيّت آن - كه گستردگى حجم كتاب را به همراه داشت - ، اقتضا مى‏كرد كه اين دانش‏نامه ، براى علاقه‏مندانى كه از فرصت كمترى براى مطالعه برخوردارند و يا به هر دليل ديگرى ، معارف دينى را در قالب متون كم حجم‏ترى مى‏پسندند ، تلخيص گردد . به اين منظور ، تا كنون ، چهار كتاب زير ، با استفاده از اين دانش‏نامه پديد آمده است :

يك . گزيده «دانش‏نامه امام حسين عليه السلام»

دانش‏نامه امام حسين عليه السلام با حفظ قالب‏هاى اساسى آن (بخش‏ها ، فصل‏ها ، زير فصل‏ها ، و تحليل‏ها) ، در مقياسى به مراتبْ كوچك‏تر ، امّا كاملاً روشمند ، در يك جلد ، خلاصه و با عنوان گزيده دانش‏نامه امام حسين عليه السلام منتشر گرديد .

دو . حكمت‏نامه امام حسين عليه السلام‏

حكمت‏نامه امام حسين عليه السلام ، تأليفى است با هدف جمع‏آورى سخنان حكيمانه اين امام بزرگوار ، از منابع حديثى شيعه و اهل سنّت ، و ارائه آن با نظمى نوين و سهل الوصول در ده فصل . اين مجموعه ، افزون بر حكمت‏هايى كه از خود آن امامْ روايت شده ، بخشى از احاديثى را نيز كه ايشان مستقيماً يا با واسطه از پدر و جدّ بزرگوارش نقل كرده است ، دربرمى‏گيرد .

سه . شهادت‏نامه امام حسين عليه السلام‏

از آن‏جا كه حماسه كربلا ، درخشان‏ترين بُرهه از زندگى امام حسين عليه السلام است ، تمامى بخش‏هاى مرتبط با اين رُخداد عظيم (با صرف نظر از مباحث مربوط به شخصيّت و زندگى و سخنان آن بزرگوار) ، در دو جلد ، با نام شهادت‏نامه امام حسين عليه السلام انتشار يافت .

چهار . گزيده «شهادت‏نامه امام حسين عليه السلام»

با هدف تسهيل در دستيابى به مهم‏ترين معارف عاشورايى در زندگى سالار شهيدان ، كتابى كه با عنوان شهادت‏نامه امام حسين عليه السلام فراهم آمده بود ، بار ديگر در يك جلد ، خلاصه گرديد و اينك با نام گزيده شهادت‏نامه امام حسين عليه السلام تقديم خوانندگان گرامى مى‏شود .
براى آشنايى بيشتر خوانندگان محترم با ساختار و چگونگى تدوين اين گزيده ،

محمّد محمّدى رى‏ شهرى، تلخیص: مرتضی خوش‌نصیب