تفسیر روایی جامع (۱)

نظر مخالفان تفسیر بر خاسته است. طبری آیات قرآن را به سه دسته تقسیم کرده است: تفسیر دسته نخست، از توان انسان بیرون و ویژه خداوند است. تفسیر دسته دوم، در توان پیامبر صلی الله علیه و اله نیز هست و دسته سوم، آیاتی هستند که اهل زبان قرآن، راهی به تفسیر آن دارند. طبری برای فهم دسته اخیر، از زبان و ادب عربی و برای فهم دسته دوم، از روایات قابل اطمینان کمک می‏جوید؛ یعنی روایاتی که صدورشان از پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله با نقل مستفیض و یا از طریق افراد عادل و دقیق، ثابت شده باشد یا قرینه‏های صحّت، آن‏ها را همراهی کنند.۱

طبری روایات را با اسناد مکرّر آن‏ها می‏آورد و از این رو، تفسیر او آکنده از احادیثِ هم مضمون است. او ابتدا نظر تفسیری خود را ذیل آیه می‏آورد و سپس مستندات رواییِ سخن خود را گزارش می‏کند. طبری اعراب مواضع حسّاس و واژگان مشکل را توضیح می‏دهد و گاه قرائت‏های اختلافی را یادآور می‏شود. طبری در قرائت، صاحب نظر و دارای تألیف است. از این رو، قرائت صحیح آیه را معیّن می‏کند و با کمک سیاق و استفاده از دیگر آیات، به تفسیر فشرده آن می‏پردازد. او در تفسیر نیز اختلاف‏ها را ذکر و مستندات هر یک از اقوال را گزارش می‏کند. طبری در موارد بسیاری، نظر برگزیده خود را ارائه می‏دهد.

در باره تفسیر طبری کتاب‏ها و مقاله‏های فراوانی نوشته شده که برخی از آن‏ها روش و اسلوب طبری را تحلیل و نقد کرده‏اند.۲ تفسیر طبری به آسیب‏هایی نیز دچار است که در بخش آسیب‌شناسی، آن‏ها را گزارش خواهیم نمود.

۲. تفسیر القرآن العظیم (ابن أبی حاتم)

در حوزه تفسیری اهل سنّت، دو تفسیر روایی به نام تفسیر القرآن العظیم نوشته شده است:

1.. ر.ک: تفسیر الطبری: ص۳۰ ؛ مکاتب تفسیری: ج۳ ص۵۸.

2.. ر.ک: مکاتب تفسیری: ج۳ ص۵۸ پانوشت ۳ و ص۶۲ پانوشت ۲.

۱. جامع البیان عن تأویل آی القرآن

کتاب جامع البیان عن تأویل آی القرآن، نوشته ابو جعفر محمّد بن جریر طبری، فقیه، مورّخ و مفسّر پرکار و کم‌نظیر اهل سنّت است که اثر تاریخی‏اش شهرتی بسزا دارد. او در سال ۲۲۴ ق. در آمل زاده شد و در سال ۳۱۰ ق. در بغداد از دنیا رفت. برخی، تفسیر طبری را کهن‏ترین تفسیر روایی اهل سنّت می‏پندارند؛ امّا واقعیت این است که تفاسیر رواییِ بسیارى پیش از آن نوشته شده بود. با این حال، تفسیر طبری مشهورترین و مهم‏ترین تفسیر در میان تفاسیر کهن اهل سنّت است و مفسّران بزرگی مانند سیوطی آن را ستوده‏اند.۱

مؤلّف، خود از این تفسیر با عنوان جامع البیان عن تأویل آی القرآن یاد کرده است؛۲ امّا آن یک تفسیر تأویلی نیست و حتّی یک تفسیر محض روایی نیز به شمار نمی‏آید. طبری به مباحث تاریخی، ادبی، قرائت و اسباب نزول هم بسیار پرداخته و آن‏ها را در کتابش عرضه کرده است. وی برای بیش‏تر آیات قرآن، روایت تفسیری یافته و در تفسیر بسیاری از آیه‏ها، بیش از یک روایت آورده است و از این رو، کتاب او یک تفسیر رواییِ جامع است که به دلیل اشتمال بر مباحث ادبی، شواهد شعری، برخی بحث‏های فقهی در ذیل آیات الاحکام و نیز استفاده از اقوال مفسّران پیشین مانند ابن عبّاس، و نقد و ترجیح آرای تفسیری، تا حدّی اجتهادی نیز به شمار می‏رود.

طبری مقدّمه‏ای بر تفسیرش نگاشته و در آن، انگیزه نوشتن تفسیرش را بیان کرده و از برخی مباحث علوم قرآنی و نیز اصول و قواعد تفسیر نیز سخن گفته است؛ مباحثی مانند روایات «سبعة احرف»، واژگان دخیل (غیر عربی) در قرآن، نام‌های قرآن و سوره‏های آن. طبری همچنین در این مقدّمه، روایت‏های ناظر به «تفسیر به رأی» را تحلیل کرده و به انکار

1.. ر.ک: الإتقان: ج۲ ص۱۲۳۵ و ۱۲۳۷؛ تاریخ بغداد: ج۲ ص۱۶۳.

2.. طبری در تفسیرش چنین نامی نیاورده؛ امّا در کتاب تاریخ خود چنین نوشته است: «قد حکینا منها جملاً فی کتابنا المسمّی: جامع البیان عن تأویل آی القرآن». تاریخ الامم و الملوک: ج۱ ص۸۹ . نیز ر.ک: معجم الادباء: ج۱۸ ص۴۴ و ۶۱.

عبدالهادی مسعودی