فصل چهارم

منابع تفسیر روایی

چکیده

 پس از گردآوری روایات تفسیری، گاه اختلاف و تعارض‏هایی میان آن‏ها به چشم می‏آید که باید حل و فصل گردند.

 بخشی از اختلاف‏های روایات تفسیری را می‌توان با قواعد تعادل و ترجیح حل کرد و بخشی دیگر، از طریق شناخت آسیب‏های سندی و متنیِ روایات تفسیری حل می‏شوند.

 دسته‏ای از تعارض‏ها ناظر به مرتبه پیش از نزول یا هم‏زمان با آن هستند که به یکی از طریق‏های: پیش‌آمدهای پیاپی، افراد متعدّد، بخش‏های متعدّد آیه، جداسازی سبب نزول از تطبیق، و اختلاف معیار مکّی و مدنی، قابل حل است.

 بهره‏گیری از تفاسیر پیشین جهت تقویت و اطمینان از نتیجه فرایند تفسیر یا نقد و ارزیابی آن، قابل توصیه است.

 مرحله پایانی فرایند تفسیر رواییِ جامع، استخراج پیام‏های آیه و زمینه‌سازی برای گفت و گوی قرآن در باره نیازهای عصر کنونی و نسل جدید است.

 استخراج پیام از متن، گاه با نگرش انعکاسی به متن است و گاه انتزاعی صورت می‏گیرد.

 در استخراج پیام‏های آیات و زمینه‏سازی برای گفت و گوی قرآن، نباید گرفتار تحمیل خواسته‏ها و دانسته‏های پیشین خود بر متن یا همان «تفسیر به رأی» شد.

پرسش و پژوهش

۱. شیوه‏های حلّ اختلاف روایات تفسیری را گردآوری و ارائه کنید.

۲. گفت و گو با قرآن را تبیین کنید و آسیب‏های احتمالی آن را شرح دهید.

۳. روایات حاکی از مکّی یا مدنی بودن سه سوره نصر، مطفّفین و بیّنه را بررسی و در صورت اختلاف، حل کنید.

۴. برای هر یک از شیوه‏های حلّ اختلاف بیان شده در درس، نمونه‏های دیگری بیابید.

۵. با کمک روایات و تفاسیر متعدّد، پیام‏های کاربردیِ سه آیه را به دل‌خواه، استخراج کنید.

عبدالهادی مسعودی