دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد دهم

اين اثر ، رساله مختصرى است كه در چهل صفحه جيبى كه در سال ۱۳۶۶ ش منتشر شده است .
۱۰ . علامات المهدى ، محمّد بن اسحاق رومى ، مشهور به صدر الدين قونوى (م ۶۷۳ ق) .
نسخه‏اى ضمن مجموعه شماره ۱۳۲۱۲ در كتاب‏خانه آية اللَّه مرعشى دارد كه در ضمن كتاب بزرگداشت نامه سيد محمود مرعشى چاپ شده است . دو نسخه ديگر از آن نيز در كتاب‏خانه سليمانيه تركيه ، يكى ضمن مجموعه شماره ۴۳۱۰۰ در بخش حاج محمود افندى و ديگرى ، ضمن مجموعه شماره ۴۸۴۹ در بخش اياصوفيه ، موجود است .
وى از فيلسوفان و عارفان فارسى‏زبان اهل سنّت در قرن هفتم هجرى است .
۱۱ . عقد الدرر فى أخبار المنتظر ، يوسف بن يحيى بن على بن عبد العزيز المَقدسى الشافعى السلمى (۶۸۵ ق).
وى از عالمان شافعى بيت المقدّس است .

از اين اثر ، نسخه‏اى در كتاب‏خانه آية اللَّه مرعشى ،۱ و دو نسخه در آستان قدس رضوى به شماره‏هاى ۱۷۵۱ و ۱۷۵۲ موجود است .
از اين كتاب ، نسخه‏هاى متعدد در برلين و قاهره موجود است و بارها به چاپ رسيده است .۲
در اين كتاب ، ۴۹۱ حديث در دوازده باب ، گردآورى شده است .

ب - آثار مفقود

۱۲ . تحقيق غيبة المنتظر ،۳ اشرف بن اغر بن هاشم علوى (۴۸۲ - ۶۱۰ ق) .

1.رك : ميراث شهاب : ش ۱۳ ص ۳ .

2.كتاب‏نامه حضرت مهدى عليه السلام : ج ۲ ص ۵۱۶ - ۵۱۵ .

3.الذريعة : ج ۱۶ ص ۷۵ ش ۳۷۵ ، لسان الميزان : ج ۱ ص ۴۴۹ ش ۱۴۰۷ ، الأعلام ، زركلى : ج ۱ ص ۳۳۲ .

دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد دهم

والملاحم، الملاحم والفتن، الملاحم والفتن فى ظهور الغائب المنتظر نيز منتشر شده است.
از اين كتاب ، نسخه‏هاى متعدد موجود است و بارها به چاپ رسيده است .۱ اين كتاب در قم به سال ۱۳۹۸ ق توسط منشورات رضى و در اصفهان به سال ۱۴۱۶ق توسط مؤسّسه صاحب الأمر به چاپ رسيده است . نسخه‏اى خطى به شماره ۵۲۲۸ در كتاب‏خانه دانشگاه تهران وجود دارد كه ادعا شده گويا به خط مؤلّف است .
تصويرى از همين نسخه در كتاب‏خانه محقّق طباطبايى در قم موجود است .۲
سيد ابن طاووس در اين كتاب ، مباحث مهم آخر الزمان را بيان مى‏دارد . از اين رو علامات ظهور صاحب الزمان عليه السلام ، اوصاف و ويژگى‏ها و چگونگى بيعت با ايشان و حاكميت مهدى عليه السلام ، بخش‏هاى زيادى از كتاب را به خود اختصاص داده است . ضمناً مصنّف ، نخست بخش‏هايى از كتاب الفتن ابن حمّاد (م ۲۲۸ ق) ، الفتن ابو صالح سليلى (ق ۴ ق) و الفتن ابو يحيى زكريا (م ۲۹۸ ق) را آورده است كه بيش از سه چهارم كتاب را گرفته است و در پايان ، مطالب خود را آورده است .
۸ . علامات يوم القيامة ، حافظ ابو عبد اللَّه محمّد بن احمد قرطبى انصارى (م ۶۷۱ ق) .
اين كتاب ، در قاهره به چاپ رسيده و از خروج دجّال ، ظهور مهدى عليه السلام و نشانه‏هاى ظهور ، سخن گفته است .
وى از مفسّران اهل سنّت و صاحب تفسير أحكام القرآن است .
۹ . دعاى استدعاى فرج براى ظهور و شهود حضرت حجّت عليه السلام ، خواجه نصير (م ۶۷۲ ق) .۳

1.همان : ص ۶۷۷ .

2.رك : يادنامه محقّق طباطبايى : ج ۳ ص ۱۴۹۳ و ۱۴۸۳ .

3.اين اثر با اين عنوان به چاپ رسيده است ؛ ولى در كتاب احوال و آثار خواجه - كه مفصّل‏ترين نوشته در معرفى آثار خواجه نصير است - ، بدان اشاره نشده است .

دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد دهم
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
تعداد بازدید : 20135