دانشنامه قرآن و حديث 9

ظاهر اطلاق آيه «وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا وَنِسَآءً؛ ۱ و از آن دو ، مردان و زنان بسيارى پراكنده ساخت» ، مؤيّد روايات دسته سوم است ، بدين معنا كه نسل فعلى، به آدم و همسر او مى رسد و هيچ زن و مرد ديگرى در اين ميان، دخالت نداشته اند ؛ چرا كه اگر غير از اين بود ، بايد مى فرمود : «از آن دو و غير آن دو» و يا جمله اى مشابه اين ، و بديهى است كه انحصار مبدأ نسل در آدم و همسرش ، مستلزم ازدواج دختران و پسران آن دو با يكديگر است و حكم به حرمت اين نوع ازدواج ، در واقع ، يك قانون تشريعى است كه تابع مصالح و مفاسد است ، نه يك حكم تكوينى تغييرناپذير .
بنا بر اين ـ همان طور كه در روايات دسته سوم آمده ـ ، اين امكان ، وجود دارد كه خداوند متعال ، اين اقدام را در طبقه دوم انسان ها ، بنا به ضرورت ، حلال كند و پس از آن كه ضرورتْ برطرف شد ، به جهت پيشگيرى از رواج فساد جنسى در جامعه ، آن را ممنوع نمايد . ۲

1.ر . ك : ص ۵۵ ح ۴۴ و ۴۵ .

2.نساء : آيه ۱ .

گفتارى در باره تناسل طبقه دوم انسان

نخستين طبقه انسان ، يعنى آدم و حوا ، از طريق ازدواج با هم ، پسران و دخترانى را به وجود آوردند كه خواهر و برادر بودند . مسئله اى كه در اين جا مطرح مى شود ، اين است كه طبقه دوم انسان ها (يعنى نسل اين خواهران و برادران)، چگونه پديد آمدند؟ آيا آنها از طريق ازدواج با يكديگر ، توليد مثل كردند ، يا از طريق ديگر؟
در باره چگونگى تناسل طبقه دوم انسان ها ، روايت هاى مختلفى وجود دارد :
۱ . فرزندان آدم عليه السلام با حوريان بهشتى ازدواج كردند و نسل آنها از اين طريق، پديد آمد . ۱
۲ . قابيل با خبيثه اى (جنّى) به نام جَهانه كه به صورت انسان در آمد ، ازدواج كرد و هابيل با حوريّه اى (فرشته اى) به نام تُرك ، ازدواج كرد و نسل آنها از اين طريق ، تكثير شد . ۲
۳ . در آن طبقه ، ازدواج خواهر و برادر ، حرام نبوده و خواهران و برادران ، با هم ازدواج كردند ، تا آن كه در طبقه سوم ، ازدواج خواهر و برادر ، حرام شد . ۳

1.الكافي ، ج ۴ ، ص ۳۴ ، ح ۴ .

2.ر.ك : بحار الأنوار : ج ۱۱ ص ۲۲۴ و ۲۲۵ ح ۲ وح ۳ .

3.ر.ك : بحار الأنوار : ج ۱۱ ص ۲۲۷ ح ۶ .

محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری: جمعی از پژوهشگران