دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد دهم

نظرى عقيده مهدويت نزد شيعه بحث مى‏كند و در فصل پنجم به تخريج و نقد احاديث شيعه در زمينه مهدويت مى‏پردازد . فصل ششم را به تخريج و نقد حديث «لا مهدى إلّا عيسى بن مريم» اختصاص داده است .

وى احاديث مربوط به مهدى را نادرست و سست معرفى مى‏كند .
۸ . الامام المهدى حقيقة تاريخية ام فرضية فلسفية ، احمد الكاتب ، بيروت : الدار العربية للعلوم ، پنجم ، ۱۴۲۸ ق / ۲۰۰۷ م ، ۲۴۴ ص .
احمد الكاتب ، نويسنده‏اى عراقى (از خاندانى شيعى) است كه ديدگاه‏هاى انتقادىِ تندى در مسئله امامت دارد . وى با نوشتن كتاب تطور الفكر السياسى الشيعى من الشورى إلى ولاية الفقيه در سال ۱۹۹۷ م به اين ميدان گام نهاد . اين كتاب ، سه جزء دارد : نظرية الإمامة الإلهية لأهل البيت ، الإمام المهدى حقيقة تاريخية أم فرضية فلسفية ، تطوّر الفكر السياسى الشيعى فى عصر الغيبة .
اين كتاب ، خلاصه‏اى است از كتاب تطور الفكر السياسى الشيعى ، بدين صورت كه نويسنده ، جزء اوّل و سوم را تلخيص كرده و جزء دوم را كامل در اين اثر آورده است .
احمد الكاتب در اين اثر ، نخست ادّله وجود امام مهدى را از ديدگاه شيعه در يك فصل آورده و سپس در فصل دوم ، به مناقشه و نقد آنها پرداخته و فصل سوم را به چگونگى پيدايش نظريه مهدويت در شيعه اختصاص داده است .
كتاب ، بجز ايرادهاى روشى و تناقض‏هايى كه در خود دارد ، به نظر مى‏رسد كه بيشتر تحت تأثير شرايط اجتماعى - سياسى شيعه در دوران معاصر شكل گرفته است .
بر اين كتاب، نقدهايى هم نوشته شده كه مشخصّه يكى از آنها چنين است :
الرد على شبهات احمد الكاتب حول إمامة أهل بيت و وجود المهدى المنتظر ، السيد سامى البدرى ، ۱۴۲۱ ق .

دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد دهم

بر اين كتاب ، نقدهاى بسيارى نوشته شده كه از آن جمله است :
الف - الرد على من كذب بالاحاديث الصحيحة الواردة فى المهدى ،۱ عبد المحسن العَبّاد ، تهران : كتاب‏خانه چهل ستون ، ۱۴۰۲ ق ، ۱۱۵ ص .
مؤلّف كتاب ، از علماى سلفى و استاد دانشگاه مدينه است .
اين كتاب توسط سيّد هادى خسروشاهى با عنوان مصلح جهانى به فارسى ترجمه شده است .
ب - اقامة البرهان فى الرد على من أنكر خروج المهدى و الدجال و نزول عيسى فى آخر الزمان ، حمّود بن عبداللَّه تويجرى ، رياض : مكتبة المعارف ، ۱۴۰۵ ق .۲
ج - الاحتجاج بالأثر على من انكر المهدى المنتظر ، حمّود بن عبد اللَّه تويجرى ، بريده : دار العليان ، ۱۴۰۶ق ، دوم .۳
۶ . المهدى المنتظر فى الميزان ، عبد المعطى عبد المقصود (محمّد) ، اسكندريه : دار نشر الثقافة ، ۱۴۰۰ ق / ۱۹۸۰ م ، ۸۵ ص .
نويسنده در اين كتاب ، ۴۳ روايت مربوط به مهدويت را نقد سندى مى‏كند و در پايان نتيجه مى‏گيرد كه مهدويت ، جايگاهى در عقايد مسلمانان ندارد .
۷ . المهدى المنتظر فى روايات اهل السنة و الشيعة الامامية دراسة حديثية نقدية ، عداب محمود حمش ، عمان : دار الفتح ، ۱۴۲۲ ق / ۲۰۰۱ م ، ۵۵۳ ص .
نويسنده ، كتاب را در شش فصل سامان داده است . فصل نخست ، كتاب‏شناسى اجمالى و توصيفى از آثار تدوين شده در باره انديشه مهدويت است . در فصل دوم ، جوانب نظرى مسئله مهدويت را در اهل سنّت به بحث مى‏گذارد . در فصل سوم ، به تخريج و نقد احاديث مهدويت نزد اهل سنّت مى‏پردازد . در فصل چهارم از جوانب

1.همان : ص ۳۸۹ - ۳۹۰ .

2.همان : ص ۹۲ .

3.همان : ج ۱ ص ۶۲ - ۶۳.