حکمت‌نامه حضرت عبدالعظيم الحسني عليه السلام

دوستى ، و محبّت خداى سبحان، اصلى‏ترين پايه تكامل مادّى و معنوى ، و دنيوى و اُخروى انسان است .۱
مهم‏ترين نكته‏اى كه از جمع‏بندى احاديث تأكيدكننده بر دوستى در راه خدا و براى خدا ، مى‏توان به دست آورد ، اين است كه دوستى براى خدا ، تنها راه رسيدن به جامعه آرمانى مبتنى بر محبّت است و جز از اين طريق ، عداوت و فساد و تباهى، از زمين ريشه‏كن نخواهند شد و جامعه بشر ، به زندگى دلخواه نخواهد رسيد .

ريشه عداوت‏

اگر دشمنى‏ها و تباهى‏ها را در سطح جهان با دقّت ريشه‏يابى كنيم ، به اين نقطه مى‏رسيم كه اساس همه فتنه‏ها و فسادها خودخواهى است . جنگ‏ها ، خونريزى‏ها ، جنايت‏ها ، زشتى‏ها و پليدى‏ها و همه رذايل اخلاقى و عملى ، ريشه در خودخواهى انسان دارند۲ و اگر اين اصلى‏ترين ريشه فتنه‏ها علاج شود ، عداوت ، جاى خود را به محبّت مى‏دهد و جامعه بشر ، طعم شيرين محبّت را خواهد چشيد .

مبدأ محبّت‏

علاج خودخواهى ، خداخواهى است.۳ انسان ، تا خداخواه نشود ، از خود تهى نمى‏گردد و تا از خود تهى نگردد ، نمى‏تواند حقيقتاً ديگرى را دوست بدارد . از اين رو در حديث قدسى آمده است :
يَابنَ آدَمَ! كُلٌّ يُريدُكَ لِأَجلِهِ وَ أنَا اُريدُكَ لِأَجلِكَ .۴
اى فرزند آدم! هر كسى تو را به خاطر [نياز و منفعت‏] خود مى‏خواهد ، در حالى كه من [بى‏نياز مطلقم و ]تو را به خاطر خودت مى‏خواهم .

1.ر . ك : دوستى در قرآن و حديث: بخش اوّل و دوم .

2.ر . ك : دوستى در قرآن و حديث : ص ۴۳۱ (تحقيقى در بنياد محبّت خدا) و ص ۴۳۹ (درمان دنيادوستى) .

3.ر . ك : دوستى در قرآن و حديث: ص ۴۴۱ (رمز خودسازى) .

4.ر . ك : دوستى در قرآن و حديث: ص ۳۹۱ ح ۹۳۳ (من دوستت دارم ، پس دوستدارم باش) .

دوستى در راه خدا

۶۲.الأمالى للصدوق : حدّثنا عليّ بن أحمد ، قال : حدّثنا محمّد بن أبى عبد اللَّه الكوفي، عن سهل بن زياد الآدمى عن عبد العظيم بن عبد اللَّه الحسنى ، عن عليّ بن محمّد بن عليّ بن موسى بن جعفر بن محمّد بن عليّ بن الحسين بن عليّ بن أبى طالب عليهم السلام ، قال :
لَمّا كَلَّمَ اللَّهُ‏عزّ وجلّ موسى‏ بنَ عِمرانَ عليه السلام... قالَ : إلهى ! فَما جَزاءُ مَن أحَبَّ أهلَ طاعَتِكَ ؟ قالَ : يا موسى‏ ! اُحَرِّمُهُ عَلى‏ نارى.۱

ترجمه‏

۰.حضرت عبد العظيم عليه السلام: امام هادى عليه السلام فرمود : «هنگامى كه خداوند با موسى بن عمران عليه السلام سخن مى‏گفت ، موسى گفت: پاداش كسى كه [به سبب دوستى تو ]فرمانبرانت را دوست بدارد ، چيست ؟
فرمود : اى موسى ! او را بر آتشم حرام مى‏سازم» .

شرح‏

در احاديث اهل بيت عليهم السلام، آثار و بركات فراوانى براى دوستى در راه خدا ذكر شده كه پيشگيرى از دوزخى شدن، يكى از آنهاست . ساير آثار، عبارت اند از : تكامل ايمان ، رهايى از سلطه شيطان ، خالص شدن دوستى ، بقاى دوستى تا روز قيامت ، شفاعت پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله ، آرامش در روز قيامت ، ورود به بهشت بدون حساب ، و پيشى گرفتن به سوى بهشت .۲
بررسى ره‏نمودهاى اهل بيت عليهم السلام در باره دوستى، به روشنى نشان مى‏دهد كه اسلام ، دينِ محبّت است و جامعه مطلوب اسلامى ، جامعه‏اى است مبتنى بر محبّت و

1.الأمالى ، صدوق : ص ۲۷۶ و ۲۷۷ ح ۳۰۷ ، بحار الأنوار : ج ۶۶ ص ۳۸۳ ح ۴۶ . نيز ، ر . ك : همين كتاب : ح ۹۲ .

2.براى آشنايى با احاديثى كه بر اين آثار دلالت دارند ، ر.ك: دوستى در قرآن و حديث: ص ۶۹۴ - ۷۱۸ .

دارالحدیث