روابط اجتماعی از نگاه قرآن

می‏نشاند و بدين‌گونه عقل و دل آدمی در رستاخيزی معنوی جان می‏گيرد و جان‏ها شفا می‏يابد. اگر کسی بتواند خود را در مجالس عالمان جای دهد و با حکيمان، ارتباط گفتاری و نوشتاری برقرار کند و پرسش‏های اساسی زندگی را از آن‌ها جويا شود، بيشترين سود را در ارتباط اجتماعی به دست آورده است. چنين فردی به شاخه‏های درخت طوبی آويخته و به خانه سعادت جاويد اخروی پا نهاده است. حتی اگر کسی عالم باشد، شرکت در مجالس علم و عالمان، برايش مفيد است؛ زيرا علم انتها ندارد و آن کس که قدم در اين راه پرنور نهاده است، می‏داند که هرچه پيش‌تر و بيشتر برود، عطش دانش در روحش، پايان نمی‏گيرد.

گفتنی است همنشينی با هر دانشمندی توصيه نشده است و فقط دانشمندانی شايسته معاشرت و برقراری ارتباط اجتماعی دانسته شده‏اند که دارای برخی صفات باشند. حديث پيامبر اکرم صلی الله علیه و آله دراين‌باره بسيار راه‌گشاست. ایشان می‏فرمايد: «لا تجلسوا إلا عند كل عالم يدعوكم من خمس إلی خمس: من الشك إلی اليقين، ومن الرياء إلی الإخلاص، ومن الرغبة إلی الرهبة، ومن الكبر إلی التواضع، ومن الغش إلی النصيحة۱؛ فقط در محضر دانشمندانی بنشينيد كه شما را از پنج چيز به پنج چيز فرا می‏خوانند: از دو دلی به يقين، از ريا به اخلاص، از دنياخواهی به دنياگريزی، از تكبّر به فروتنی و از ناخالصی به خلوص».

همنشينی با اين عالمان وارسته، رحمت و مغفرت الهی را بر ما سرازير می‏کند و چون در اين مجلس‏ها بنشينيم و با اين عالمان ارتباط برقرار کنيم،

1.. ميزان الحکمة، ح۲۴۱۵.

روابط اجتماعی از نگاه قرآن

مسعود! بايد كه همنشينان تو نيكان باشند و برادرانت پرهيزگاران و پارسايان؛ زيرا خداوند متعال در كتاب خود فرمود: «در آن روز، دوستان، دشمن يكديگر باشند، مگر پرهيزگاران».

همنشينی با نيکان و متقيان و بی‏رغبتان به دنيا، ما را به همرنگی با آن‌ها فرامی‏خواند و از اين رهگذر، ما را به سلک خوبان درمی‏آورد و به دلیل گروه‌گرايی که در همه انسان‏ها کم‌و‌بيش هست و کوشش هر کس برای همرنگ کردن خود با اعضای گروه‌هایی که به آن‌ها پیوسته، فرد مرتبط با چنین انسان هایی، با آن‌ها همراه می‏شود و به سرمنزل مقصود می‏رسد.

همنشینی با عالمان

گروه اجتماعی دیگر که به همنشينی با آن‌ها مکرر سفارش شده است، عالمان و حکيمان هستند. از روزگاران قديم تا کنون، از لقمان حکيم و حضرت عيسی تا امامان اهل بيت پيامبر صلی الله علیه و آله، همگی به همنشينی با عالمان، توصيه کرده‏اند. روشن است که فايده همنشينی با عالمان، بهره‏گيری از دانش آنان است و به تعبير زيبای لقمان حکيم، زانو زدن در مجلس علما، دل انسان را زنده و روشن می‏کند، همان‌گونه که باران آسمانی، زمين مرده را جان و زندگی می‏بخشد. برقراری ارتباط اجتماعی با دانشمندان، به‌ويژه دانشمندان دينی، به تأديب، تعليم و تربيت انسان
ياری می‏رساند و شخص پيوسته با عالمان، ادبش نيکو و جانش پاکيزه می‏شود و همنشينی با حکيمان و خردورزان، بر خردورزی انسان می‏افزايد و با افزايش شخصيت انسان و بالا بردن شرافت درونی، جهل،
سبکسری و نابخردی را از ما دور می‏کند و عقل و وقار را به جای آن