گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام

صداى مردم از هر سو بلند شد و به همديگر گفتند : هلاك شده‏ايد و نمى‏دانيد !
امام عليه السلام فرمود : «خدا ، رحمت كند كسى را كه اندرزم را بپذيرد و سفارشم را در باره خدا ، پيامبر صلى اللَّه عليه و آله و خاندانش حفظ كند ، كه پيامبر خدا ، الگويى نيكو براى ماست» .
آنان ، همگى گفتند : اى فرزند پيامبر خدا ! همه ما گوش به فرمان و مطيعيم و عهد تو را پاس مى‏داريم . نه به آن ، بى‏رغبتى مى‏كنيم و نه از آن ، روى مى‏گردانيم . خدا ، تو را رحمت كند ! هر فرمانى كه مى‏خواهى ، بده . جنگ تو ، جنگ ما و صلح تو ، صلح ماست . ما [حمله مى‏كنيم و] يزيد را دستگير مى‏كنيم و از هر كه بر تو و ما ستم كرده ، بيزارى مى‏جوييم .
امام عليه السلام فرمود : «دور باد ، دور باد! اى خيانتكاران مكّار ! ميان شما و هوس‏هايتان ، فاصله افتاده است . آيا مى‏خواهيد با من همان كنيد كه پيش‏تر با پدرم كرديد؟! هرگز! به پروردگارِ اَختران ، سوگند كه هنوز زخم ، التيام نيافته است . پدرم - كه درودهاى خدا بر او باد - و خانواده‏اش ، همين ديروز كشته شده‏اند و هنوز از دست رفتن پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله و پدرم و پسران پدرم را از ياد نبرده‏ام و اندوهش ميان سينه‏ام ، و تلخى‏اش در گلو و حلقم ، و غصّه‏هايش در تخت سينه‏ام جارى است و درخواستم اين است كه نه با ما و نه بر ضدّ ما باشيد» .
سپس فرمود :

شگفت نيست ، اگر حسين كشته شد ؛ چرا كه پدرش نيز [كشته‏] شد ؛همو كه از حسين ، بهتر و شريف‏تر بود .
اى كوفيان ! به آنچه بر حسين گذشته ، شادى نكنيدكه اين ، جرمش بزرگ‏تر است .
كشته‏اى به كنار رود [فرات‏] ! جانم فدايش !سزاى كسى كه او را به خاك افكنْد ، دوزخ است .
سپس فرمود : «ما در عوضِ هر يك كشته ، به همان كشتگان [شما در ميدان جنگ‏] ، راضى هستيم و ديگر ، پس از اين ، هيچ روزى ، نه به سود ما و نه به ضرر ما ، جنگى نخواهيم داشت» .۱

1.إنَّ زَينَ العابِدينَ عليه السلام أومَأَ إلَى النّاسِ أنِ اسكُتوا ، فَسَكَتوا ، فَقامَ قائِماً ، فَحَمِدَ اللَّهَ وأثنى‏ عَلَيهِ ، وذَكَرَ النَّبِيَّ بِما هُوَ أهلُهُ فَصَلّى‏ عَلَيهِ ، ثُمَّ قالَ : أيُّهَا النّاسُ ! مَن عَرَفَني فَقَد عَرَفَني ، ومَن لَم يَعرِفني فَأَنَا اُعَرِّفُهُ بِنَفسي : أنَا عَلِيُّ بنُ الحُسَينِ بنِ عَلِيِّ بنِ أبي طالِبٍ ، أنَا ابنُ المَذبوحِ بِشَطِّ الفُراتِ مِن غَيرِ ذَحلٍ ولا تِراتٍ ، أنَا ابنُ مَنِ انتُهِكَ حَريمُهُ وسُلِبَ نَعيمُهُ وَانتُهِبَ مالُهُ وسُبِيَ عِيالُهُ ، أنَا ابنُ مَن قُتِلَ صَبراً وكَفى‏ بِذلِكَ فَخراً . أيُّهَا النّاسُ ! ناشَدتُكُمُ اللَّهَ ، هَل تَعلَمونَ أنَّكُم كَتَبتُم إلى‏ أبي وخَدَعتُموهُ ، وأعطَيتُموهُ مِن أنفُسِكُمُ العَهدَ وَالميثاقَ وَالبَيعَةَ وقاتَلتُموهُ وخَذَلتُموهُ ؟ ! فَتَبّاً لِما قَدَّمتُم لِأَنفُسِكُم وسوءاً لِرَأيِكُم ، بِأَيَّةِ عَينٍ تَنظُرونَ إلى‏ رَسولِ اللَّهِ صلى اللَّه عليه و آله إذ يَقولُ لَكُم : قَتَلتُم عِترَتي وَانتَهَكتُم حُرمَتي فَلَستُم مِن اُمَّتي ؟ ! قالَ الرّاوي : فَارتَفَعَت أصواتُ النّاسِ مِن كُلِّ ناحِيَةٍ ، ويَقولُ بَعضُهُم لِبَعضٍ : هَلَكتُم وما تَعلَمونَ ! فَقالَ عليه السلام : رَحِمَ اللَّهُ امرَأً قَبِلَ نَصيحَتي وحَفِظَ وَصِيَّتي فِي اللَّهِ وفي رَسولِهِ وأهلِ بَيتِهِ ، فَإِنَّ لَنا في رَسولِ اللَّهِ اُسوَةً حَسَنَةً . فَقالوا بِأَجمَعِهِم : نَحنُ كُلُّنا يَابنَ رَسولِ اللَّهِ سامِعونَ مُطيعونَ ، حافِظونَ لِذِمامِكَ غَيرَ زاهِدينَ فيكَ ولا راغِبينَ عَنكَ ، فَأمُرنا بِأَمرِكَ يَرحَمُكَ اللَّهُ ، فَإِنّا حَربٌ لِحَربِكَ وسِلمٌ لِسِلمِكَ ، لَنَأخُذَنَّ يَزيدَ ونَبرَأُ مِمَّن ظَلَمَكَ وظَلَمَنا . فَقالَ عليه السلام : هَيهاتَ هَيهاتَ ! أيُّهَا الغَدَرَةُ المَكَرَةُ ، حيلَ بَينَكُم وبَينَ شَهَواتِ أنفُسِكُم ، أتُريدونَ أن تَأتوا إلَيَّ كَما أتَيتُم إلى‏ أبي مِن قَبلُ ؟ ! كَلّا ورَبِّ الرّاقِصاتِ ، فَإِنَّ الجُرحَ لَمّا يَندَمِل ، قُتِلَ أبي صَلَواتُ اللَّهِ عَلَيهِ بِالأَمسِ وأهلُ بَيتِهِ مَعَهُ ، ولَم يُنسِني ثُكلَ رَسولِ اللَّهِ صلى اللَّه عليه و آله وثُكلَ أبي وبَني أبي ، ووَجدُهُ بَينَ لَهَواتي ، ومَرارَتُهُ بَينَ حَناجِري وحَلقي ، وغُصَصُهُ تَجري في فِراشِ صَدري ، ومَسأَلَتي أن لا تَكونوا لَنا ولا عَلَينا . ثُمَّ قالَ : لا غَروَ إن قُتِلَ الحُسَينُ وشَيخُهُ‏ قَد كانَ خَيراً مِن حُسَينٍ وأكرَمافَلا تَفرَحوا يا أهلَ كوفانَ بِالَّذي‏ أصابَ حُسَيناً كانَ ذلِكَ أعظَماقَتيلٌ بِشَطِّ النَّهرِ روحي فِداؤُهُ‏ جَزاءُ الَّذي أرداهُ نارُ جَهَنَّما ثُمَّ قالَ عليه السلام : رَضينا مِنكُم رَأساً بِرَأسٍ ، فَلا يَومَ لَنا ولا عَلَينا ۶۰۸ (الملهوف : ص ۱۹۹ ، الاحتجاج : ج ۲ ص ۱۱۷ ح ۱۷۱) .

سخنرانى امام زين العابدين عليه السلام در ميان كوفيان‏

۶۰۵.الملهوف : امام زين العابدين عليه السلام به مردم اشاره كرد كه : «ساكت شويد» .
آنان ساكت شدند . امام عليه السلام برخاست و پس از حمد و ثناى خداوند و يادكرد پيامبر صلى اللَّه عليه و آله - آن گونه كه سزامندش بود - و درود فرستادن بر او فرمود : «اى مردم! هر كس مرا مى‏شناسد ، كه مى‏شناسد . هر كس مرا نمى‏شناسد ، خودم را به او مى‏شناسانم . من ، على بن الحسين بن على بن ابى طالب هستم . من پسر كسى هستم كه در رود فرات ، بدون آن كه كسى از شما را كشته باشد و خونى ريخته باشد ، سر بُريده شد . من پسر كسى هستم كه حريمش هتك شد و نعمتش سلب گرديد و مالش به غارت رفت و خانواده‏اش اسير شدند . من پسر كسى هستم كه او را در ميان گرفتند و پس از مدّتى كشتند و اين براى افتخار من ، كافى است .
اى مردم! شما را به خدا سوگند مى‏دهم ، آيا مى‏دانيد كه شما به پدرم نامه نوشتيد و به او نيرنگ زديد و از سوى خود با او عهد و پيمان بستيد و دست بيعت به او داديد و سپس با او جنگيديد و او را وا نهاديد؟!
نابود باد آنچه براى خود ، پيش فرستاده‏ايد و بدا به رأيتان ! با چه چشمى به پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله مى‏نگريد ، آن گاه كه به شما مى‏گويد : "خاندانم را كُشتيد و حرمتم را هتك كرديد . پس شما از امّت من نيستيد"» .

محمّد محمّدى رى‏ شهرى، تلخیص: مرتضی خوش‌نصیب