گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام

نام او در زيارت‏هاى «ناحيه» و «رجبيّه» آمده است. در «زيارت ناحيه مقدّسه»، در باره وى مى‏خوانيم :
السَّلامُ عَلى‏ مُحَمَّدِ بنِ أبي سَعيدِ بنِ عَقيلٍ ، ولَعَنَ اللَّهُ قاتِلَهُ لَقيطَ بنَ ناشِرٍ الجُهَنِيَّ ۱ .
سلام بر محمّد بن ابى‏سعيد بن عقيل ! خدا ، قاتل او لَقيط بن ناشر جُهَنى را لعنت كند !

۴۱۴.الإرشاد : نام‏هاى كشتگان خاندان حسين بن على عليه السلام كه در كربلا با او شهيد شدند و هفده تن هستند [ ، اينهاست‏] : ... و محمّد بن ابى سعيد بن عقيل بن ابى طالب . رحمت خدا بر همگى آنان باد !۲

۴۱۵.المناقب ، ابن شهرآشوب : روايت شده است كه محمّد بن ابى سعيد اَحوَل بن عقيل ، جنگيد . لَقيط بن ياسر جُهَنى ، تيرى به پهلوى او زد و وى را كُشت .۳

ر.ك: دانش‏نامه امام حسين عليه السلام: ج ۷ ص ۱۵۹ (بخش هشتم / فصل هشتم / شهادت فرزندان عقيل)

1.الإقبال: ج ۳ ص ۷۳.

2.أسماءُ مَن قُتِلَ مَعَ الحُسَينِ بنِ عَلِيٍّ عليه السلام مِن أهلِ بَيتِهِ بِطَفِّ كَربَلاءَ ، وهُم سَبعَةَ عَشَرَ نَفساً... ومُحَمَّدُ بنُ أبي سَعيدِ بنِ عَقيلِ بنِ أبي طالِبٍ رَحمَةُ اللَّهِ عَلَيهِم أجمَعينَ ۴۱۷ (الإرشاد: ج ۲ ص ۱۲۵؛ الثقات، ابن حبّان: ج ۲ ص ۳۰۹) .

3.رُوِيَ أنَّهُ قاتَلَ مُحَمَّدُ بنُ [أبي‏] سَعيدٍ الأَحوَلِ بنِ عَقيلٍ، فَقَتَلَهُ لَقيطُ بنُ ياسِرٍ الجُهَنِيُّ، رَماهُ بِنَبلٍ في جَنبِهِ ۴۱۸ (المناقب ، ابن شهرآشوب: ج ۴ ص ۱۰۶) .

گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام

السَّلامُ عَلى‏ عَبدِ الرَّحمنِ بنِ عَقيلٍ ، لَعَنَ اللَّهُ قاتِلَهُ ورامِيَهُ عُمَرَ بنَ خالِدِ بنِ أسَدٍ الجُهَنِىَّ ۱ .
سلام بر عبد الرحمان بن عقيل ! خداوند ، قاتل او و عمر بن خالد بن اسد جُهَنى را - كه به او تير زد - ، لعنت كند !

۴۱۳.المناقب ، ابن شهرآشوب : سپس عبد الرحمان بن عقيل ، به ميدان آمد ... آن گاه ، هفده جنگجو را كُشت و سپس عثمان بن خالد جُهَنى ، او را به شهادت رساند .۲

عبد اللَّه اكبر ، پسر عقيل‏

يكى ديگر از فرزندان عقيل كه در واقعه كربلا به شهادت رسيد ، عبد اللَّه نام داشت . سنّ وى را به هنگام شهادت ، ۳۳ سال گفته‏اند .
نام او در«زيارت ناحيه مقدّسه» نيامده؛ ولى در «زيات رجبيّه»،نامش ذكر شده است.۳

محمّد بن ابى سعيد بن عقيل‏

محمّد بن ابى سعيد - كه در برخى از گزارش‏ها ، محمّد بن سعيدبن عقيل ، ناميده شده - ، يكى ديگر از شهداى خاندان عقيل در واقعه كربلاست .
مؤلّف لباب الأنساب ، سنّ او را ۲۵ سال مى‏داند.۴

1.الإقبال: ج ۳ ص ۷۳ .

2.ثُمَّ بَرَزَ عَبدُ الرَّحمنِ بنُ عَقيلٍ ... . فَقَتَلَ سَبعَةَ عَشَرَ فارِساً، قَتَلَهُ عُثمانُ بنُ خالِدٍ الجُهَنِيُّ ۴۱۶ (المناقب ، ابن شهرآشوب: ج ۴ ص ۱۰۵؛ الفتوح: ج ۵ ص ۱۱۱) .

3.در زيارت رجبيه، به نقل از المزار شهيد اوّل (ص‏۱۴۹) نام او آمده است.

4.لباب الأنساب: ج ۱ ص ۴۰۲ .

محمّد محمّدى رى‏ شهرى، تلخیص: مرتضی خوش‌نصیب