گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام

تنها بخش‏ها يا فصل‏هايى از آنها ، در باره قيام امام حسين عليه السلام است) تقسيم نمود .

ما در اين جا ، مشهورترين (و شايد مهم‏ترين) منابع قابل استناد را ، به ترتيب تاريخى برمى شماريم . گفتنى است كه اين منابع ، از اعتبار يكسانى برخوردار نيستند ؛ امّا همه آنها قابليت ارجاع و استناد را دارند و به وسيله پژوهش‏هاى تاريخى روشمند ، قابل بررسى و پذيرش اند . فهرست اجمالى مشهورترين (يا مهم‏ترين) منابع قابل استناد ،۱ به قرار زير است :
۱. تَسميةُ مَن قُتلَ مع الحسين عليه السلام من وُلدِهِ و إخوَتِهِ و أهلِ بيتِهِ و شيعتِهِ ، اثر فُضَيل بن زبير اسدى كوفى ، از عالمان شيعى قرن دوم هجرى . اين اثر كم حجم ، نخستين منبع مستقلّ موجود۲ در باره حماسه‏سازان عاشوراست .
۲. كتاب الطبقات الكبير (الطبقات الكبرى) ، اثر بزرگ و پر مراجعه محمّد بن سعد بن منيع زُهْرى (م ۲۳۰ ق) ، مشهور به «ابن سعد» .
۳. الإمامة و السياسة ، نوشته ابو محمّد عبد اللَّه بن مسلم بن قُتَيبه دينَوَرى كوفى (۲۱۳ - ۲۷۶ ق) .
۴. أنساب الأشراف ، نوشته احمد بن يحيى بَلاذُرى (م ۲۷۹ ق) .
۵. الأخبار الطِّوال ، نوشته ابو حنيفه احمد بن داوود دينَوَرى (م ۲۸۲ يا ۲۹۰ ق) .
۶. تاريخ اليعقوبى ، نوشته ابن واضح احمد بن ابى يعقوب اسحاق بن جعفر (م ۲۹۲ ق) .
۷. تاريخ الاُمم و الملوك (تاريخ الطبرى) ، نوشته ابو جعفر محمّد بن جرير طبرى (م ۳۱۰ ق) .
۸. الفُتوح ، نوشته ابو محمّد احمد بن اعثم كوفى (م حدود ۳۱۴ ق) .
۹. العِقد الفريد ، نوشته ابو عمر احمد بن محمّد اَندَلُسى (۲۴۶ - ۳۲۸ ق) ، مشهور به

1.براى مطالعه تفصيلى در اين باره ، ر . ك : دانش‏نامه امام حسين عليه السلام : ج ۱ ص ۵۲ (منابع قابل استناد) .

2.ر . ك : كتاب‏شناسى تاريخى امام حسين عليه السلام : ص ۴۷ و ۷۴ . گفتنى است مقتل الحسينِ ابو مخنف لوط بن يحيى (م ۱۵۷ ق) ، پيش از اين كتاب ، نوشته شده ؛ امّا نسخه‏اى از آن در دسترس نيست . براى آشنايى بيشتر با اين كتاب ، ر . ك : ص ۳۵ (۱ . مقتل الحسين المنسوب إلى أبى مخنف) .

۱ . منابع قابل استناد،
۲. منابع غير قابل استناد ،
۳ . منابع معاصر ،
۴ . منابع مفقود .۱
مقصود از منابع قابل استناد ، آن دسته از منابع اند كه هويّت تاريخى دارند و نويسندگان آنها ، معيّن ، شناخته شده و از عالمان روشمند بوده‏اند ، هر چند ديده نقد خود را بر يكايك روايات آنان ، باز نگاه مى‏داريم .
منابع غير قابل استناد يا ضعيف ، منابعى داستانى ، بى‏سند و بدون پشتوانه تاريخى اند كه اخبار گزارش شده در آنها را تنها به شرط يافتن مؤيِّدهاى تاريخى و تقويت شدن به وسيله منابع دسته نخست ، مى‏پذيريم .
در اين جا ، ابتدا منابع مهمّ قابل استناد (۳۳ كتاب) ، به اجمال و سپس منابع ضعيف مشهور (ده كتاب) معرّفى خواهند شد۲ و در ادامه ، ضمن اشاره‏اى به منابع معاصر ، اين نكته توضيح داده مى‏شود كه چرا در دانش‏نامه امام حسين عليه السلام ، گزارش‏هاى منابع متأخّر ، مورد بهره‏بردارى قرار نگرفته‏اند .

الف - منابع قابل استناد

خوش‏بختانه منابع‏كهن متعدّد و قابل‏اتّكايى در دست اند كه به گزارش نهضت عاشورا پرداخته‏اند . اين منابع را مى‏توان به دو دسته : مستقل (منابعى كه ويژه گزارش‏دهى از نهضت عاشورا و حماسه‏سازان اين واقعه بى‏نظيرند) و مشتمل (منابعى كه

1.در اين كتاب ، براى رعايت اختصار ، در باره منابع مفقود ، توضيحى ارائه نشده است . همچنين منابع قابل استناد و منابع معاصر ، به اجمال معرفى شده‏اند . براى مطالعه بيشتر ، ر . ك : دانش‏نامه امام حسين عليه السلام : ج ۱ ص ۵۱ - ۱۱۶ .

2.در اين معرّفى‏ها ، از چهار كتاب زير ، بيش از همه ، استفاده كرده‏ايم : كتاب‏شناسى تاريخى امام حسين عليه السلام ، محمّد اسفنديارى ؛ عاشورا پژوهى ، محمد صحّتى سردرودى ؛ تأمّلى در نهضت عاشورا ، رسول جعفريان ؛ عاشورانامه (مجموعه مقالات) ، ج ۴ (كتاب‏شناسى‏ها) .

محمّد محمّدى رى‏ شهرى، تلخیص: مرتضی خوش‌نصیب