گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام

[على عليه السلام ]با گروهى از يارانش از كربلا گذشت . به آن جا كه رسيد، اشكْ چشمانش را پر كرد و سپس فرمود: «اين جا خوابگاه شتران آنها و اين جا جايگاه اسباب سفرشان است و اين جا خونشان ريخته مى‏شود. خوشا به حال تو - اى خاك - كه خون‏هاى عاشقان ، بر روى تو ريخته مى‏شود!» .۱

ب - اين جا كربلاست‏

۴۶.الإرشاد - به نقل از جويريّة بن مسهر عبدى - : هنگامى كه با امير مؤمنان على بن ابى طالب عليه السلام به طرف صفّين مى‏رفتيم ، به منطقه كربلا رسيديم . امام عليه السلام در كناره لشكر ايستاد و سپس به چپ و راست نگريست و گريست و سپس فرمود: «به خدا سوگند، اين جا خوابگاه مركب‏ها و جاى كشته شدن آنهاست» .
به او گفته شد: اى امير مؤمنان! اين جا كجاست؟
فرمود: «اين جا كربلاست . گروهى در آن ، كشته مى‏شوند كه بدون حساب به بهشت وارد مى‏شوند» و سپس حركت كرد .۲

ج - كربلا ، جاى كَرب و بلا

۴۷.وقعة صفّين - به نقل از حسن بن كثير ، از پدرش - : على عليه السلام به كربلا آمد و در آن جا ايستاد . به او گفته شد: اى امير مؤمنان! اين جا ، كربلاست .
فرمود: «آميخته با كَرب (رنج) و بلا» . آن گاه با دستش به مكانى اشاره كرد و فرمود :

1.مَرَّ أميرُ المُؤمِنينَ عليه السلام بِكَربَلاءَ في اُناسٍ مِن أصحابِهِ ، فَلَمّا مَرَّ بِهَا اغرَورَقَت عَيناهُ بِالبُكاءِ ، ثُمَّ قالَ : هذا مُناخُ رِكابِهِم ، وهذا مُلقى‏ رِحالِهِم ، وهُنا تُهرَقُ دِماؤُهُم ، طوبى‏ لَكِ مِن تُربَةٍ ، عَلَيكِ تُهرَقُ دِماءُ الأَحِبَّةِ ! ۴۵ (كامل الزيارات : ص ۴۵۳ ح ۶۸۵ ، خصائص الأئمّة عليهم السلام : ص ۴۷) .

2.لَمّا تَوَجَّهنا مَعَ أميرِ المُؤمِنينَ عَلِيِّ بنِ أبي طالِبٍ عليه السلام إلى‏ صِفّينَ ، فَبَلَغنا طُفوفَ كَربَلاءَ ، وَقَفَ عليه السلام ناحِيَةً مِنَ العَسكَرِ ، ثُمَّ نَظَرَ يَميناً وشِمالاً وَاستَعبَرَ ، ثُمَّ قالَ : هذا - وَاللَّهِ - مُناخُ رِكابِهِم ، ومَوضِعُ مَنِيَّتِهِم . فَقيلَ لَهُ : يا أميرَ المُؤمِنينَ ، ما هذَا المَوضِعُ ؟ قالَ : هذا كَربَلاءُ ، يُقتَلُ فيهِ قَومٌ يَدخُلونَ الجَنَّةَ بِغَيرِ حِسابٍ . ثُمَّ سارَ ۴۶ (الإرشاد : ج ۱ ص ۳۳۲، كشف اليقين: ص ۱۰۰ ح ۹۲) .

فصل سوم : پيشگويى امير مؤمنان درباره شهادت امام حسين عليه السلام‏

بر اساس احاديث اين فصل ، همه و يا اكثر قريب به اتّفاقِ آنچه از امام على عليه السلام در باره حادثه كربلا گزارش شده ، در دوران خلافت ايشان و بسيارى از آنها ، در خودِ سرزمين كربلا بوده است .
گفتنى است كه امام على عليه السلام ، در دوران خلافت خود ، حدّ اقل، سه بار از سرزمين كربلا ، عبور كرده است : دو بار در مسير رفت و بازگشت از جنگ صِفّين ، و يك بار در مسير حركت براى جنگ نهروان . از اين رو ، مطالب فراوانى در اين سفرها در مورد حادثه كربلا از آن امام عليه السلام ، گزارش شده است .
نكته ديگر ، اين كه در اين سفرها ، دو فرزند بزرگوار امير مؤمنان عليه السلام ، حسن و حسين عليهما السلام نيز ايشان را همراهى مى‏كرده‏اند و لذا امام حسين عليه السلام ، در محرّم سال ۶۱ هجرى ، لا اقل ، چهارمين بارى بوده كه به سرزمين كربلا ، گام مى‏نهاده است و پرسش از نام آن وادى ، هنگام ورود به آن ،۱ بدين معنا نيست كه تا آن زمان به آن مكان نيامده بوده است .

پيشگويى درباره شهادت او ، هنگام عبور از كربلا

الف - اين جا خوابگاه شتران آنان است‏

۴۵.كامل الزيارات - به نقل از عبد اللَّه بن ميمون قدّاح ، از امام صادق عليه السلام - : امير مؤمنان

1.ر . ك : الأخبار الطّوال : ص ۲۵۱ ، بغية الطلب فى تاريخ حلب : ج ۶ ص ۲۶۲۴ .

محمّد محمّدى رى‏ شهرى، تلخیص: مرتضی خوش‌نصیب