گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام

- «هاشم بن عُتبه مِرقال ، با نيزه‏اى به طول هجده گَز ، به يارى امام حسين عليه السلام آمد» ،۱ در حالى كه او از ياران امام على عليه السلام بود و حدود بيست سال پيش از واقعه عاشورا ، در جنگ صِفّين ، كشته شده بود!
- «عمر بن سعد ، يك ميليون و ششصد هزار نفر از مردم كوفه را به كربلا آورد» ،۲ در صورتى كه در آن زمان ، جمعيت كلّ كوفه ، حدود يكصد هزار نفر بوده است !
- «امام حسين عليه السلام ، در روز عاشورا ، سيصد هزار نفر را به دست خود ، هلاك گردانيد» ،۳ در صورتى كه اگر امام عليه السلام در هر ثانيه ، يك نفر را كُشته باشد ، براى كشتن سيصد هزار نفر ، ۸۳ ساعت و بيست دقيقه ، وقت لازم است!
- «حضرت ابو الفضل عليه السلام ، روز عاشورا ، ۲۵ هزار نفر را كُشت» ،۴ كه با محاسبه‏اى كه بدان اشاره شد ، كُشتن اين شمار از دشمن ، نزديك به هفت ساعت ، وقت مى‏خواهد !
نويسنده گزارش‏هاى ياد شده ، گويا با هدف ايجاد فرصت لازم براى عمليات مورد اشاره ، مدّعى مى‏شود كه روز عاشورا ، ۷۲ ساعت طول كشيده است‏۵ !۶
از اين دست گزارش‏ها در كتاب‏هايى كه با عنوان «منابع ضعيف» معرّفى مى‏شوند ، فراوان است .۷ البته بايد مطالبى را هم كه به عنوان «زبانِ حال» از سوى روضه‏خوانان و مرثيه سرايان ، مطرح و به تدريج ، به «زبانِ قال» تبديل شده و مى‏شود ، به فهرست گزارش‏هاى ضعيف ، افزود !

1.ر . ك : مُحْرق القلوب : ص ۱۵۲ . نيز ، ر . ك : روضة الشهدا : ص ۳۰۱ كه در ادامه دارد : «نيزه‏اى چون مار ارقم در دست گرفته» .

2.أسرار الشهادات (أسرار الشهادة) : ج ۳ ص ۳۹ .

3.ر . ك: أسرار الشهادات (چاپ قديم): ص ۳۴۵. اين مطلب در چاپ جديد (ج‏۳ ص‏۳۵) حذف شده است.

4.أسرار الشهادات : ج ۳ ص ۳۶ .

5.ر . ك : أسرار الشهادات : ج ۳ ص ۳۵ - ۳۹ .

6.حماسه حسينى : ج ۱ ص ۲۸ - ۲۹ .

7.ر . ك : ص ۳۲ (منابع غيرقابل استناد) .

گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام

جهان را از بن‏بست اجتماعى ، فرهنگى و سياسى‏اى كه امروز گرفتار آن است ، نجات دهد .
اين است راز آن همه تأكيد اهل بيت عليهم السلام بر زنده نگه داشتن عاشورا ، رفتن به كربلا و زيارت سيّد الشهدا .

ضرورت بازنگرى تاريخ عاشورا

ظرفيت گسترده فرهنگى واقعه عاشورا و جايگاه ويژه آن در جهان اسلام ، بويژه نزد پيروان اهل بيت عليهم السلام ، ايجاب مى‏كند كه موضوع نهضت حسينى ، به عنوان يكى از اصلى‏ترين مسائل مطرح در مكتب تشيّع ، در حوزه‏هاى علميّه و دانشگاه‏ها ، توسط توانمندترين دانشمندان و كارشناسان ، مورد تحقيق و تدقيق قرار گيرد و نخبگان آشنا با قرآن و حديث و تاريخ اهل بيت عليهم السلام ، ضمن جمع‏آورى ، جمع‏بندى و ارزيابى گزارش‏هاى تاريخى ، ابعاد متنوّع و آموزنده اين حماسه سرشار از هدايت ، عزّت و سعادت را تبيين و تفسير نمايند .
امّا با كمال تأسّف ، بايد گفت كه عدم توجّه لازم از جانب حوزه‏هاى علميّه و شخصيت‏هاى بزرگ علمى شيعه به اين مسئله بسيار مهم ، از يك سو ، و گِرِه خوردن مراسم عزادارى سيّد الشهدا عليه السلام با معيشت شُمارى از مردم ، از سوى ديگر ، سبب شده است كه در بسيارى از مجالس عزادارى امام حسين عليه السلام ، تحريك عواطف مردم ، جاى‏گزين تبيين اهداف بلند نهضت حسينى گردد و بدين سان ، نه تنها بازار گزارش‏هاى ضعيف و بى‏ريشه‏اى كه جنبه عاطفى آنها قوى است - هر چند خلاف شأن و منزلت اهل بيت عليهم السلام اند - ، رونق يابد ، بلكه به تعبير استاد شهيد مطهّرى ، با اين استدلال ماكياولى كه «هدف ، وسيله را توجيه مى‏كند» ، راه براى جعل و دروغ در مرثيه سرايى ، هموار شود .۱

نمونه‏هايى از اين گزارش‏ها را با نقد شهيد مطّهرى بنگريد :

1.ر. ك : حماسه حسينى : ج ۱ ص ۴۸ .

محمّد محمّدى رى‏ شهرى، تلخیص: مرتضی خوش‌نصیب