115
گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام

امام عليه السلام بود . طبرى ، در اين باره مى‏نويسد :
وى ، ديگر بزرگان [كوفه‏] را به خاطر ترس و دلهره‏اى كه از آنها داشت ، در نزد خود بازداشت كرد ؛ زيرا همراهانش اندك بودند ۱ .
از جمله كسانى كه توسّط ابن زياد بازداشت شد ، مختار بن ابى عُبَيده ثقفى بود كه تا شهادت امام حسين عليه السلام ، در زندان بود .
گفتنى است كه جدا از همه عوامل ، تنها بازداشت عنصرى مؤثّر مانند مختار ، در كنار عقب‏نشينى سليمان بن صُرَد ، كافى بود كه نهضت كوفه را با مشكل جدّى ، بلكه با شكست ، مواجه سازد .

شش . اِعمال خشونت‏

سياست خشونت و كشتن ، يكى ديگر از ابزارهاى ابن زياد براى سركوب نهضت كوفه بود . در اين باره ، گزارش شده :
ابن زياد ، وقتى وارد قصر شد و شب را به صبح رساند ، مردم را گرد آورد و سخن تند و تهديدآميز گفت و كشت و ترور كرد و خون ريخت و پرده‏درى نمود ۲ .
در گزارشى ديگر مى‏خوانيم :
گروهى از كوفيان را نگه داشت و فى المجلس ، آنها را كشت ۳ .
هانى بن عروه ، يكى از سران هوادار امام عليه السلام بود كه توسّط ابن زياد ، دستگير شد و پس از آزار و شكنجه فراوان ، به شهادت رسيد .

هفت . سوء استفاده از چهره‏هاى پرنفوذ مذهبى و اجتماعى‏

در كنار ساير عوامل سركوب نهضت مردم كوفه ، يكى از خطرناك‏ترين سياست‏هاى ابن زياد ، سوء استفاده از چهره‏هاى مذهبى و مورد اعتماد مردم ، مانند شُرَيح قاضى

1.تاريخ الطبرى : ج ۵ ص ۳۶۹ .

2.مطالب السؤول : ص ۷۴ ، كشف الغمّة : ج ۲ ص ۲۵۵ .

3.الفصول المهمّة : ص ۱۸۳ .


گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام
114

سه . تهديد و تطميع مردم‏

ابن زياد ، براى در هم شكستن فضاى سياسى ، اجتماعى كوفه - كه به شدّت ، تحت تأثير فعّاليت هواداران امام حسين عليه السلام بود - ، كار خود را با تهديد و تطميع مردم ، آغاز كرد . او در نخستين سخنرانى خويش پس از ورود به كوفه ، به مردم گفت :
امير مؤمنان [يزيد] ، مرا بر شهر شما گمارده و فَيْئتان را تقسيم كرده و دستور داده به ستم‏ديدگان شما ، خدمت كنم و بر گوش به فرمان‏ها و مطيعان شما ، احسان نمايم و بر نافرمانان و مشكوك‏ها ، سخت بگيرم . من در به انجام رساندن فرمان او ، تا پايان خواهم ايستاد و نسبت به فرمانبرانِ شما ، همانند پدرى مهربانم و بر مخالفان ، همانند زهر كشنده‏ام . پس هر كسى تنها براى حفظ خود بكوشد ۱ .

چهار . تطميع سران قبايل‏

اقدام ديگر ابن زياد براى سركوب كردن نهضت كوفه ، دادن رشوه‏هاى كلان به سران قبايل و اشراف كوفه بود . اين اقدام ، با توجّه به نظام قبيله‏اىِ كوفه ، براى خاموش كردن آتش انقلاب ، فوق العاده مؤثّر بود . در اين باره ، مُجمّع بن عبد اللَّه عائِذى (يكى از كسانى كه گزارش حوادث كوفه را در راه به امام عليه السلام داد) ، به ايشان چنين گفت :
اشراف ، رشوه و فسادشان بسيار شده و كيسه‏هايشان ، پُر گرديده و دوستى‏شان ، به سويى ديگر جلب شده و خيرخواهى‏شان ، خالصانه براى اوست و بر ضدّ تو ، يك‏دست شده‏اند ؛ امّا ديگر مردمان ، هنوز دل‏هايشان با توست و فردا ، شمشيرهايشان بر ضدّ تو ، آخته است ۲ .

پنج . بازداشت شمارى از هواداران برجسته امام عليه السلام‏

يكى ديگر از اقدامات ابن زياد ، بازداشت كردن موقّت جمعى از بزرگان هوادار

1.تاريخ الطبرى : ج ۵ ص ۳۵۸ .

2.تاريخ الطبرى : ج ۵ ص ۴۰۵ .

  • نام منبع :
    گزيده شهادت نامه امام حسين عليه السّلام
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدى رى‏ شهرى، تلخیص: مرتضی خوش‌نصیب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 32628
صفحه از 1088
پرینت  ارسال به