وى مقدمه‏اى با عنوان «المهدية فى الاسلام» بر اين كتاب نوشته است .۱
۶ . مَدخل‏هاى «مهدى» و «غيبت» و «قائم» و «ظهور» در دائرة المعارف اسلام ، چاپ ليدن هلند (ويرايش دوم / نسخه چاپى و نسخه الكترونيك) .
گفتنى است كه امروزه تقريباً در تمامى فرهنگ‏نامه‏ها و دائرةالمعارف‏هاى موضوعىِ تدوين شده در غرب كه به مذهب يا اسلام مى‏پردازند ، به موضوع مهدويت و مهدى و موعود اسلام و امام غايب شيعه ، توجّه شده است ، كه از اين ميان مى‏توان به دائرة المعارف مذهب (زير نظر ميرچا الياده) و دائرة المعارف اسلام معاصر (زير نظرِ جان اسپوزيتور) و فرهنگ دين (مذهب) آكسفورد اشاره كرد .

1.التشيّع و الاستشراق : ص ۲۰۷ .

دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد دهم

خود به تحليل آن پرداخته‏اند .
مى‏توان مطالعات خاورشناسى در حوزه مهدويت را از اواخر قرن نوزده ميلادى برشمرد .
خاورشناسانى كه به اين مسئله پرداخته‏اند ، عبارت‏اند از۱ : ژوزف گوبينو (۱۸۱۶ - ۱۸۸۲ م) ، جيمز دارمستتر (۱۸۴۹ - ۱۸۹۴ م) ، هنرى لامنس (۱۸۶۲ - ۱۹۳۷م) ، فان فلوتن (۱۸۶۶ - ۱۹۰۳ م) ، گلدزيهر (۱۸۵۰ - ۱۹۲۱ م) ، ادوارد براون (۱۸۶۳ - ۱۹۲۶ م) ، مارگوليوث (۱۸۵۸ - ۱۹۴۰ م) ، ميلتون گيب (۱۸۹۵ - ۱۹۷۵ م) ، هانرى كربن (۱۹۰۳ - ۱۹۷۸ م) ، آنه مارى شيمل (۱۹۳۲ - ۲۰۰۲ م) ، ويليام مونتگمرى وات (۱۹۰۹ - ۲۰۰۶ م) ، تيتوس بوركهارت (۱۹۰۸ - ۱۹۸۴ م) ، توشيهيكو ايزوتسو (۱۹۱۴ - ۱۹۹۳ م) ، آن لمبتون (۱۹۱۲ - ۲۰۰۸ م) و برنارد لويس (متولد ۱۹۱۶ م) .

آثار خاورشناسان‏

۱ . مهدى از صدر اسلام تا قرن سيزدهم ، جيمز دارمستتر ، ترجمه : محسن جهانسوز ، تهران : كتاب‏فروشى ادب ، ۱۳۱۷ ش.
۲ . السيطرة العربية و التشيع و المعتقدات المهدية فى ظل خلافة بنى امية ، فان فلوتن ، مترجم : ابراهيم بيضون، بيروت .
۳ . العقيدة و الشريعة فى الإسلام ، ايگناتس گلدزيهر .
بخشى از كتاب به مهدويت اختصاص دارد .۲
۴ . مقاله «مهدى» در دايرةالمعارف دين و اخلاق ، مارگوليوث .
۵ . ترجمه كمال الدين به زبان آلمانى ، اوجست مولر .

1.جهت آگاهى بيشتر در اين زمينه ، ر . ك : شرق‏شناسى و مهدويت ، سيد رضى موسوى ، دفتر اول ، بيروت : بنياد فرهنگى حضرت مهدى ، ۱۳۸۹ش ؛ التشيع و الاستشراق ، عبدالجبار ناجى ، بيروت : دار المحجة البيضاء ، ۲۰۱۱ م (ص ۲۰۳ - ۲۴۵) .

2.اين كتاب با عنوان درس‏هايى در باره اسلام ، توسط علينقى منزوى به فارسى ترجمه شده است .

دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد دهم
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
تعداد بازدید : 20098